Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Предварително приготвяне на веган храна: Ето няколко ценни съвета

Добрата подготовка е всичко: Предварителното приготвяне на веган храна спестява време, отразява се добре на бюджета Ви, устойчиво е и е перфектно за съзнателното хранене. Всичко, което Ви е нужно, е малко съобразителност при планирането на пазаруванията, достатъчно кутии за съхранение и място в хладилника и фризера. Научете как да приготвяте предварително храната си за седмицата, ако сте веган.

dm-drogeriemarkt

dm България

Време за четене 7 мин.

26.11.2024 г.

vegan

Предварително приготвяне на веган храна: Какво означава това? 

"Meal prepping" е съкращение от "meal preparation" и означава просто "предварително приготвяне на храна", в този случай на вегански ястия. Приготвянето на храна - веганска, вегетарианска или традиционна - е тенденция сред хората с натоварен начин на живот. Ако нямате достатъчно време да приготвяте пресни ястия всеки ден, предварително приготвените ястия са идеални. Голямо количество се приготвя веднъж и се разделя на порции. Предварително приготвяне на веган храна с рецепти без животински продукти е добра алтернатива на стреса в кухнята или полуфабрикатите.

Предимства на предварителното приготвяне на веган храна

Връщането на предварителното приготвяне на храна на мода има цяла гама от предимства. 
Фактор на спестяване: Тъй като спонтанното пазаруване може да бъде истинско бреме, когато се чувствате гладни, предварителното приготвяне на веган храна е добро за бюджета. Сезонните продукти обикновено са евтини и можете да се възползвате максимално от специалните оферти. 

  • Забавяне на темпото: Веднъж инвестирате малко повече време за планиране, пазаруване и готвене, а след това имате повече време за себе си. Благодарение на подготовката няма повече ежедневно пазаруване и чакане на касата и пред тенджерата за готвене. Бонус: Не се налага да миете съдове толкова често. 
  • По-малко отпадъци: Използването на съдове за многократна употреба при предварителното приготвяне на веган храна намалява отпадъците от опаковки в сравнение с готовите ястия и има по-малко остатъци от храна. 
  • Пълен контрол: Вие решавате кои съставки да влязат в ястието и колко големи да са порциите. Това спомага за съзнателно и балансирано хранене. Няма скрити алергени, консерванти, калории или дори незабелязани животински съставки.
  • Веган и чиста храна: Веган (и разнообразни) ястия не винаги се предлагат в ресторантите или столовете. Ще заложите на сигурно, като приготвяте сами  храната си за обедната почивка.

За какво да внимавате при предварителното приготвяне на веган храна?

Ако приготвяте предварително любимите си веган ястия, за начало Ви е необходим план за пазаруване. Какво искате да приготвите? За колко ястия и хора трябва да има достатъчно количество? С колко място разполагате в хладилника? Съставете съответния списък за пазаруване. При приготвянето на веган храна трябва да вземете предвид и следните подробности:

  • Кутии за храна: За да съхранявате и транспортирате приготвените ястия, се нуждаете от херметически затворени и непропускливи кутии. Кутиите за прясна храна или бурканите с винтови капачки са практични и устойчиви. Ако е необходимо, уверете се, че са подходящи за микровълнова фурна. Висококачествените кутии от неръждаема стомана или тези с няколко "отделения" са удобни при пътуване. Това предотвратява превръщането на храната в "яхния" по време на транспортиране.
  • Място за съхранение: Има ли достатъчно място за съхранение в хладилника или фризера? Предварителното приготвяне на веган храна изисква бързо развалящата се храна да се съхранява в хладилник до момента на консумация. 
  • Хигиена в кухнята: Обърнете внимание на щателната чистота по време на приготвянето и запечатайте храната херметично. Съвет: Ако изплакнете съдовете с гореща вода малко преди да ги напълните, рискът от попадане на микроби намалява.

Основи за предварителното приготвяне на веган храна

Винаги трябва да имате няколко основни продукта за приготвяне на веган храна в кухнята си. С тези основни продукти можете да импровизирате и да приготвяте ястия, ако не можете да стигнете до магазина или се налага да готвите неочаквано.

  • Растително мляко и алтернативи на млякото
  • Бобови култури в буркани, консервирани или изсушени 
  • Зърнени и псевдозърнени храни (ориз, лимец, просо, овесени ядки, киноа и др.) и пълнозърнести тестени изделия 
  • Мая на люспи 
  • Висококачествени растителни масла и оцет

Предварително приготвяне на веган храна: Нашите готварски съвети

Разбира се, не е нужно да ядете едно и също нещо дни наред, ако си приготвяте предварително веган ястията. В случай, че спазвате няколко основни правила и съхранявате зърнените храни, зеленчуците, сосовете и гарнитурите, като например фалафел или питки, поотделно, можете да комбинирате няколко ястия.

  • Приготвяйте неутрално: Приготвяйте бобовите или пълнозърнестите продукти отделно и не ги приготвяйте предварително. Например, можете да приготвите ориз за няколко дни и да добавяте подправки или сосове според нуждите всеки ден. 
  • Точка на готвене: Приготвяйте зеленчуците "на хапки". Ако те вече са "прегорели", при повторно загряване могат да станат кашави. 
  • Обърнете внимание на макронутриентите: Комбинирайте белтъчини, мазнини и въглехидрати дори при готовите ястия. Можете да приготвяте пълноценни ястия в една кутия или да комбинирате отделните съставки по Ваше желание. 
  • Течностите на последно място: Транспортирайте и съхранявайте дресингите и сосовете отделно от храната и ги добавяйте към ястието, преди да го хапвате.
  • Закуска за една нощ: Овесените или зърнените люспи могат да се накисват в затворени буркани за една нощ или за период до три дни. За целта смесете избраните основни съставки с алтернатива на млякото и добавете плодове според предочитанията Ви преди хранене. 
  • Консервант: Окисляващите се плодови или зеленчукови компоненти като авокадо или ябълка ще останат свежи за по-дълго време, ако ги накиснете в солена или лимонова вода за няколко минути.

Предварително приготвяне на веган храна: Рецепти

Кои ястия са особено подходящи за предварително приготвяне на веган храна зависи от това колко дълго можете да ги съхранявате и изстудявате. Ако разполагате само с хладилник, трябва да измервате количествата, за да могат да се използват бързо. Ако разполагате с голям фризер, бихте могли да приготвяте ястия за седмици напред. Не всяка храна обаче е подходяща за замразяване, например салати или сурови зеленчуци с високо съдържание на вода не са сред тези храни. Имате ли желание да приготвяте веганс храна? Ето няколко рецепти:

Закуска

Супи

Вместо месо

  • Пригответе вкусни ястия с тофу

Основни ястия

  • Веган спагети Карбонара

Други

Надяваме се, че готвенето и предварителното приготвяне на веган храна Ви доставят удоволствие!

Често задавани въпроси

Неподходящи ли са някои храни за предварително приготвяне на храна?

Ако е възможно, зеленчуци като сварен спанак, зеле, цвекло или манголд, трябва да се консумират веднага, а не да се претоплят. По време на съхранението бактериите могат да превърнат на съдържащите се в тях нитрати в токсични нитрити.

Колко дълго се съхранява предварително приготвената веган храна? 

Приготвената храна в добре затворени кутии за храна може да се съхранява в хладилника до четири дни. Суровата храна трябва да се консумира в рамките на два дни. Замразената храна може да се съхранява в продължение на няколко месеца, ако хладилната верига не е прекъсната.

Край на списъка