Веган овесени палачинки

dm България
25.04.2023 г.

Съставки
120 г. овесени ядки dmBio
1 с.л. смляно ленено семе dmBio / 1 зрял банан
250 мл dmBio овесена напитка (натурална или безглутенова) / 250 мл dmBio соева напитка (натурална)
1 ч.л. смляна dmBio цейлонска канела
1 щипка сол
1 ч. л. dmBio бакпулвер с чист винен камък
dmBio нерафинирано кокосово масло (за намазване на тигана)
Подготовка
Стъпка
Разбъркайте добре с миксер овесените ядки, смляното ленено семе/ банана, растителната напитка и канелата. Съвет: Преди да ги смесите, добавете щипка сол - тя ще подчертае още повече сладостта на палачинките на по-късен етап.
Стъпка
След това прибавете и бакпулвера към получената смес. Разбъркайте съставките, докато се получи гладка смес, а след това я оставете да престои за кратко.
Стъпка
Междувременно намажете тигана с малко количество кокосово масло и го загрейте.
Стъпка
С помощта на голяма лъжица или черпак разпределете отделните порции готова смес на по-малки порцийки в тигана и запечете палачинките от двете страни, докато хванат лек кафеникав загар.
Стъпка
След това подредете овесените палачинки една върху друга и ги аранжирайте по свой вкус - добавете горски плодове, парченца ябълка, банан или ядков мус. Ако сте силни привърженици на сладкото, можете да залеете палачинките с кленов сироп. Добър апетит!
Защо ги обичаме?
Непретенциозни, засищащи и идеални за веган хранителен режим: овесените ядки са традиционната суперхрана. Има много предложения за закуски, чиято основна съставка са хрупкавите овесени ядки – напоследък овесените палачинки са актуални, тъй като са по-здравословната алтернатива на добре познатите ни класически палачинки. Малкото необходими продукти, бързото приготвяне и продължителното усещане за ситост превръщат този вариант на палачинката в особено популярна идея за закуска.
Главните „герои“ в любимата закуска на малки и големи са смлените овесени ядки (= инстантни овесени ядки), които се използват като заместител на бялото брашно. Благодарение на високото съдържание на фибри и протеини натуралният продукт осигурява на организма ценни хранителни вещества и е силно предпочитан сред спортистите като източник на енергия. С пресни плодове, мус от ядки или ядки като топинг, палачинките не само изглеждат апетитно, но са невероятно пухкави, сладки и вкусни. А ако вместо яйце използвате плодово пюре от ябълка, намачкан банан или друг заместител на яйцата, можете лесно да превърнете тази класическа закуска изцяло във веган ястие.
(Овесени) американски палачинки, класически палачинки на тиган или френски палачинки креп?
Каква всъщност е разликата между различните вариации на кръглите изкушения, приготвени на тиган? Първоначалното наименование "палачинки" идва от Америка, където кръглите тестени изделия, в комбинация с кленов сироп или разтопено масло, отдавна са популярна закуска. Палачинките са по-малки по размер и значително по-дебели от добре познатите палачинки на тиган у нас. Правят се от пухкава смес, приготвена от мляко, яйца и брашно. Сместа е по-гъста от тази за нормални палачинки и заради консистенцията си наподобява по-скоро сладкиш.
При класическите палачинки сместа се разпределя равномерно по цялата повърхност на тигана, обръща се веднъж и се изпича леко. Френският креп, от друга страна, е популярна класика от изтънчената френската кухня и е тънък колкото вафла. Този вид палачинка се получава най-добре, когато се приготвя в специален тиган или върху плоча за креп палачинки.
Край на списъка