Mляко и заместители на млякото
Мляко и заместители на млякото за пиене, готвене и печене
Освен пастьоризирано мляко в онлайн магазина на dm предлагаме и продукти като заместители на млякото, приготвени от ориз, соя, овес или бадеми. Независимо дали следвате веган диета, търсите алтернативи поради непоносимост към лактоза, или напитките като бадемово мляко просто са Ви вкусни - в онлайн магазина на dm ще намерите това, което търсите. Нашите продукти не само могат да се използват като заместител на млякото в кафето или чая, но са подходящи за готвене и печене. Овесените напитки са особено популярни сред баристите, тъй като са подходящи за създаването на красиви творения с пяната на кафето.
Предимствата на заместителите на млякото
На първо място: освен кокосовото мляко съгласно регламент на ЕС заместителите на мляко на растителна основа не могат да се рекламират в търговската мрежа като мляко, поради което обикновено се наричат напитки. Най-известните растителни напитки са:
- Бадемови напитки
- Овесени напитки
- Соеви напитки
- Оризови напитки
- Кокосови напитки
Особено за хората с алергия или непоносимост към храни, заместителите на млякото се явяват важна алтернатива! Ако имате алергия, оризовото мляко е особено подходящо, тъй като е най-нискоалергенният заместител на млякото. Производството на соево мляко изисква много по-малко вода от производството на краве мляко и освен това се отделят до пет пъти по-малко CO2-емисии. Подобно на краве млякото, заместителите на млякото съдържат ценни протеини и калций. Съставките в алтернативите на млякото от dmBio се произвеждат от биологично земеделие.
Заместителите на млякото се различават обаче един от друг преди всичко по вкуса си. Например соевите напитки са по-малко сладки, докато напитките на бадемова основа се характеризират именно с умерено сладкия си вкус. Можете да ги пиете чисти, както и да ги използвате за готвене и печене, като продуктите със сладък вкус са особено подходящи за десерти. Освен заместителите на млякото, в онлайн магазина на dm ще намерите много други веган храни.
Как се произвеждат заместителите на млякото?
За основа на соевото мляко и заместителите на млякото от зърнени култури служат сушените зърна. Те омекват във вода, варят се и след това се пасират. При напитките от зърнени култури получената течност след това се прецежда. При бадемовото мляко и други алтернативи на ядкова основа масленото съдържание е малко по-високо, отколкото в млякото от зърнени култури. Поради това обикновено не се добавя масло като подобрител на вкуса за разлика от млякото от зърнени култури – следователно бадемовото мляко не съдържа почти никакви добавки. При производството на напитки от бадеми и ядки те се натрошават и след това се варят, пасират и евентуално прецеждат точно като при напитките от зърнени култури и соя.
Поръчайте от онлайн магазина на dm и опитайте овесени, бадемови, соеви и други напитки за пиене, готвене или печене.