Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Рецепти без въглехидрати

Рецепти без въглехидрати

Вкусни ястия с ниско съдържание на въглехидрати

Въглехидратите са важен източник на енергия за организма и заедно с мазнините и протеините формират основната част от нашето хранене. Например, мозъчните клетки или червените кръвни клетки разчитат на тези хранителни вещества. Въглехидратите се подразделят на монозахариди, дизахариди и полизахариди: моно- и дизахаридите често присъстват в сладкарски изделия, сладкиши и тестени изделия, а пълнозърнестите продукти, бобовите растения и зеленчуци са богати на полизахариди.

Тенденция: ниско съдържание на въглехидрати

Все повече хора се опитват да се справят с въглехидратна диета. Така нареченото хранене с ниско съдържание на въглехидрати ( Low - Carb) е все още на мода. Терминът идва от английски и означава нещо като минимизиране на въглехидратите. 

Ако искате да се храните с въглехидрати от време на време, не е задължително да се откажете от вкусната храна. Много рецепти с ниско съдържание на въглехидрати са вкусни:

Печени зеленчуци

Продукти за 6 порции

  • 2 тиквички
  • 1 патладжан
  • 1 резене
  • 2 жълти чушки
  • кора и сок от лимон
  • мащерка, розмарин
  • морска сол, пипер
  • 6 супени лъжици рапично олио

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на големи парчета. Сложете всички в купа и поръсете с лимонов сок, кора на лимон, подправки, сол и олио. Смесете всичко добре. Поставете зеленчуците в тава и печете за 30 минути при 190 ° C.

Салата с резене и портокали

Продукти за 4 порции

  • 2 грудки резене
  • 2 портокала
  • 1  лук
  • билкова сол
  • прясно смлян черен пипер
  • 3 супени лъжици dmBio ябълков оцет
  • 3 супени лъжици dmBio зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и разполовете резенето. Отстранете стъблото и нарежете половинките на тънки филийки. Обелете портокалите и лука и нарежете също на филийки. Поставят се на отделни слоеве в купа за салата. Подправете лука и резенето с билкова сол и прясно смлян пипер. Разбийте ябълковия оцет и зехтина и овкусете салатата.

Край на списъка

Подходящи продуктови категории