Рецепти без въглехидрати

Вкусни ястия с ниско съдържание на въглехидрати
Въглехидратите са важен източник на енергия за организма и заедно с мазнините и протеините формират основната част от нашето хранене. Например, мозъчните клетки или червените кръвни клетки разчитат на тези хранителни вещества. Въглехидратите се подразделят на монозахариди, дизахариди и полизахариди: моно- и дизахаридите често присъстват в сладкарски изделия, сладкиши и тестени изделия, а пълнозърнестите продукти, бобовите растения и зеленчуци са богати на полизахариди.
Тенденция: ниско съдържание на въглехидрати
Все повече хора се опитват да се справят с въглехидратна диета. Така нареченото хранене с ниско съдържание на въглехидрати ( Low - Carb) е все още на мода. Терминът идва от английски и означава нещо като минимизиране на въглехидратите.
Ако искате да се храните с въглехидрати от време на време, не е задължително да се откажете от вкусната храна. Много рецепти с ниско съдържание на въглехидрати са вкусни:
Печени зеленчуци
Продукти за 6 порции
- 2 тиквички
- 1 патладжан
- 1 резене
- 2 жълти чушки
- кора и сок от лимон
- мащерка, розмарин
- морска сол, пипер
- 6 супени лъжици рапично олио
Начин на приготвяне:
Измийте зеленчуците, почистете ги и ги нарежете на големи парчета. Сложете всички в купа и поръсете с лимонов сок, кора на лимон, подправки, сол и олио. Смесете всичко добре. Поставете зеленчуците в тава и печете за 30 минути при 190 ° C.
Салата с резене и портокали
Продукти за 4 порции
- 2 грудки резене
- 2 портокала
- 1 лук
- билкова сол
- прясно смлян черен пипер
- 3 супени лъжици dmBio ябълков оцет
- 3 супени лъжици dmBio зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте и разполовете резенето. Отстранете стъблото и нарежете половинките на тънки филийки. Обелете портокалите и лука и нарежете също на филийки. Поставят се на отделни слоеве в купа за салата. Подправете лука и резенето с билкова сол и прясно смлян пипер. Разбийте ябълковия оцет и зехтина и овкусете салатата.
Край на списъка







