Пикантна идея за кухнята: билков оцет
Билковите оцети се приготвят бързо и лесно и внасят вкусна промяна в кухнята. В зависимост от това кои билки се използват за овкусяване на оцета, той e подходяща подправка както към салати, така и към кускус, зърнени храни или италианско капрезе - лятната класика, приготвена от домати, моцарела и босилек. Със своя мек и плодов вкус, ябълковият оцет Demeter 750 мл на марката dmBio е идеален за основа на домашен билков оцет.
Билков оцет с лимонова върбинка
Съставки за билков оцет с лимонова върбинка:
• 1-2 стръка прясна лимонова върбинка
• 2 клонки прясна мащерка
• 3 филийки джинджифил
• 1 бутилка (750 ml) dmBio Ябълков оцет Demeter
Средиземноморски оцет с билки
Съставки за средиземноморски оцет с билки:
• 2 клонки прясна мащерка
• 1 стрък пресен розмарин
• 1 стрък пресен риган
• 1 бутилка (750 ml) dmBio Ябълков оцет Demeter
Приготвяне на билковия оцет:
Изсипете оцета в бутилка, добавете клончетата билки и джинджифила, и я затворете плътно. Оставете така за 2-3 седмици. Ако желаете по-интензивен вкус, след това отново добавете клончета прясна билка или джинджифил. Премахнете билките. Съхранявайте на тъмно място.
Съвет: Съчетава се много добре с ориенталски ястия, салати с кускус или екзотична плодова салата с ягоди и портокали.
Покафенели билки? Няма причина за притеснение!
Когато се накиснат, билките стават кафяви след много кратко време. Това обезцветяване се причинява от оцета и по никакъв начин не влияе на вкуса. Когато разливате билковия оцет, заменете покафенелите билки със свежи, зелени клонки непосредствено преди това.