Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Веган сладкиши: Какво трябва да знаем

dm България

Време за четене 6 мин.

26.11.2024 г.

vegan

Веган торти: как да печете без животински продукти

"Яйца и масло, захар и сол, мляко и брашно" - това са три животински продукта, които според традицията трябва да бъдат включени в една торта. Но това съвсем не е вярно: Ако знаете как да го направите, можете да изпечете вкусни торти и чудесни тарталети изцяло с веган съставки. Научете как да приготвяте веган торти и други печива тук.

Защо да печете веган?

От време на време парче торта или парче пай с крем подслажда живота. В някои случаи тези печива са просто незаменими. Въпреки това традиционните рецепти рядко се срещат без животински съставки. При готовия сладкиш от пекарната или смесите за печене е почти невъзможно да се проследи какво съдържа тестото. Ако обаче сте избрали веганския начин на живот, с домашно приготвените веган торти винаги може да сте сигурни за съдържанието.

Защо да печете веган сладкиши?

Освен етичните аспекти и аспектите на устойчивостта, които говорят в полза на сладките печива без съставки от животински произход, веганските сладкиши имат и други предимства. В зависимост от рецептата количеството на наситените мастни киселини и холестерола може да бъде намалено. Въпреки че това не прави веган сладкишът здравословна храна, той има хранителни предимства. Хората, които имат хранителни непоносимости, като например непоносимост към лактоза, често понасят по-добре веганските торти и пайове.

Веган сладкиши - за какво да внимаваме?

Ако тепърва започвате да проучвате веганското печене, първо трябва да се ориентирате към изрично посочените рецепти за веган печене. Вдъхновете се от изброените тук примери. За начинаещите обикновено е по-лесно да изпекат първите си веган сладкиши по рецепта, отколкото да заменят съставките в конвенционална рецепта с веган алтернатива. Това изисква малко опит в подготовката.

Животински съставки за печене: веган алтернативи

С малко практика и познания стандартните съставки за печене от животински произход могат да бъдат заменени с веган продукти. Трябва да имате предвид, че обработката на веганските съставки понякога изисква различни техники, време за изчакване или температура. По-долу е представен кратък списък на това, с какво можете да замените различни животински продукти.

Яйца

Печенето без яйца вероятно е най-голямата промяна при веганските сладкиши. Яйцата действат като свързващо вещество в невеганското тесто за торти и влияят върху структурата на тортата. Затова при избора на заместител е важно да се вземе предвид каква функция има яйцето в конкретната рецепта.

  • Банан: Можете да използвате презрял банан вместо яйце като свързващо вещество и за обем (един банан се равнява на две яйца). Моля, обърнете внимание: Ще трябва да извадите около 30 грама захар на банан от оригиналната рецепта, за да компенсирате високата подслаждаща сила
  • Ябълково пюре: Като свързващо вещество за светли теста и в сладкиши една лъжица ябълково пюре може да замени едно яйце. Пектинът и фруктозата осигуряват твърдост на тестото и го правят пухкаво. 
  • Овесени ядки: Когато се добавят към тестото за торта, овесените ядки (три супени лъжици на едно яйце) придават структура вместо яйцата. Моля, обърнете внимание, че тестото трябва да почине половин час преди печене, за да могат овесените ядки да подействат. 
  • Семена: Семената от ленено семе или чиа набъбват във вода. Това им придава леко слузеста консистенция, която се използва и като свързващо вещество във веганското тесто за кекс. Добавете една супена лъжица семена към три супени лъжици вода вместо едно яйце. 
  • Смес от авокадо и доматено пюре: И тук една супена лъжица се равнява на едно яйце. Тази съставка е подходяща за веган торти, при които не е желателна силната сладост. 
  • Бульон от нахут (аквафаба): Течността от консервиран нахут или (охладената) вода за готвене след приготвяне на сухи продукти може лесно да се разбие със сол, за да се получи заместител на яйчен белтък.

Край на списъка

Масло

Заместването на маслото е лесно: Можете просто да използвате маргарин вместо млечния продукт. В магазините се предлагат веган заместители на маслото (смес от масла за готвене и кокосова мазнина), но обикновената растителна мазнина е също толкова подходяща за печене. Ако искате тестото да е особено пухкаво, можете да използвате веган алтернативи на изварата или киселото мляко. Те обаче трябва да се сгъстят с малко нишесте или грис поради високото си съдържание на течност.

Мляко

Когато печете веган торти или други сладкиши, просто използвайте веган напитка на растителна основа вместо краве мляко. Особено подходящи са алтернативите на млякото от овес или бадемово мляко с по-високо съдържание на мазнини.

Веган сладкиш: съвети

Кремът е незаменима съставка в тортите. На пазара вече има растителни алтернативи на сметана за веган торти. Докато овесените и бадемовите напитки (както беше споменато по-горе) са се доказали като подходящи за блатове за торти, напитките на растителна основа от соя, кокос или кашу са по-подходящи за кремообразни пълнежи. Други животински съставки могат лесно да се заместят с растителни алтернативи за веган сладкиши:

  • Мед: Сок или сироп от агаве замества животинската сладост.
  • Желатин: Агар-агар или карагенан (и двата от водорасли) са подходящи като желиращи агенти на растителна основа.

Съвет: Когато приготвяте веган торта, обърнете внимание на нещата, при които животинските съставки лесно могат да бъдат пропуснати. Това се отнася например за оцветителите за храна или млякото, които могат да бъдат скрити в шоколадовата глазура.

Насладете се на веган сладкиши

Яйца, масло, мляко и други подобни не са необходими за веганското печене. Има растителни алтернативи на всички обичайни животински съставки за печене. С малко практика бързо ще разберете как да приготвяте веган торти и сладкиши, от които ще се усмихнат дори не-веганите. Изпробвайте и се насладете!

Често задавани въпроси

Можете ли да печете с веган масло?

По-здравословни ли са веганските сладкиши?

Веган ли е фонданът?

Край на списъка

Подходящи продуктови категории