Бързи закуски
Често като родители имаме усещането, че децата са винаги гладни. Всъщност това не е съвсем вярно. По-скоро подрастващите имат голяма нужда от енергия, която може да се задоволи с редовни хранения: три основни и две междинни. Тук сме събрали за Вас няколко бързи рецепти за закуски.
dm България
Време за четене 5 мин.
•
7.01.2025 г.
Редовни хранения
Редовните хранения са много важни за здравословното развитие на децата: те снабдяват малчуганите с нужната енергията, от която се нуждаят за игра, практикуване на спорт и учене. Освен закуска, обяд и вечеря, децата трябва да имат и още две междинни похапвания:
Първата междинна закуска е преди обед. В много детски градини тя включва предимно пресни плодове и зеленчуци, докато в училище е сандвич в някое от междучасията.
Второто междинно хранене е следобяд. Кога точно, зависи от режима на всяко дете и това в колко часа е обедното му хранене.
Важно е Вашето дете да не яде без прекъсване, тъй като паузите между храненията са нужни на тялото, за да може отново да развие чувство за глад. Това е съществено за здравословното хранене. Освен това постоянното хранене вреди на здравето на зъбите, особено когато се консумират сладки закуски и подсладени напитки.
Оптимална закуска
Докато закуската сутрин обикновено е някакъв сандвич, то за втората междинна закуска имате няколко опции за бързо похапване. Авторитетни здравни институции и агенции, препоръчват на децата да се предлагат предимно пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и млечни продукти за закуски, като се избягват сладкишите.
В ежедневието това не винаги е постижимо: колкото по-големи стават децата, толкова по-конкретни стават и собствените им хранителни предпочитания. И те често не съвпадат с тези на техните родители. В такива случаи можете да опитате да намерите компромисно решение от типа: Ако сега изядеш едно ябълка, след това можеш да хапнеш и две бисквитки.
Бързи закуски за деца
Тук сме събрали няколко идеи за закуска, подходящи както когато сте у дома, така и когато сте в движение:
Плодове, напр. грозде, нарязани ябълки или круши, мандарини, кайсии, банани
Зеленчуци, напр. краставици, моркови, домати, пипер, ряпа
Сушени плодове
Домашен плодов десерт или плодов йогурт
Млечни шейкове с плодове
Пълнозърнести крекери
Оризови вафли
Пълнозърнест хляб или хлебчета
Мюсли и мюсли барове без захар
Ядки
От време на време, като междинно хранене, разбира се, можете да дадете и сладкиш: един сладолед, бисквитки или парче торта, например. Важно е обаче да адаптирате закуската към възрастта на Вашето дете: момичета и момчета под три години могат да се задавят с ядки или малки парчета зеленчуци или плодове.
Идеи за рецепти за междинни хранения
Сладко или солено - тук ще намерите рецепти за всеки вкус
Бързи пица-мъфини
Какво Ви е нужно:
200 гр. брашно от спелта
50 гр. мюсли
половин пакетче бакпулвер
щипка сол
250 мл. кисело мляко
2 яйца
200 гр. шунка
50 гр. сушени домати
50 гр. настъргано сирене
150 гр. царевица от консерва
малко олио за намазване на формичките
Как се прави:
Смесете брашното, киселото мляко, мюслито, бакпулвера, яйцата и солта, за да получите тесто.
Нарежете сушените домати и шунката на кубчета и ги добавете заедно със сиренето и царевицата в тестото.
Напълнете намазаните формички за мъфини с тестото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Цветни плодови шишчета
Какво Ви е нужно:
Плодове, които са подходящи за шишчета, напр. грозде, ябълки, ягоди, банан, киви, манго, диня
Дървени шишчета
Как се прави:
Нарежете плодовете на малки парчета и ги нанижете на шишчето като ги редувате.
Ако имате малко повече време, можете да придадете на плодовете оригинални форми с помощта на формички за сладки.
Толкова цветни и апетитни, витамините стават още по-вкусни.
Сладкиши със стафиди без захар
Какво Ви е нужно:
250 гр. пълнозърнесто брашно
250 гр. ръжено брашно
200 мл. мляко
50 мл. ябълков сок
пакетче суха мая
щипка сол
120 гр. стафиди
половин ябълка
по желание малко канела
едно яйце
Как се прави:
Разтворете маята в малко топла вода. Добавете брашното, солта и млякото и замесете съставките до получаване на гладко тесто.
Покрийте тестото и го оставете да втасва на топло място за около половин час.
Замесете тестото отново и го разточете върху набрашнена повърхност.
Смесете стафидите, ябълковия сок и настърганата ябълка добре и разпределете плънката върху разточеното тесто.
Завийте тестото от широката страна и го нарежете на рулца, дебели около един сантиметър.
Подредете рулцата в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасват още десет минути.
Намажете рулцата с жълтък.
След това ги сложете във фурната: печете на 180 градуса за около десет минути.
Край на списъка


