Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Бързи закуски

Често като родители имаме усещането, че децата са винаги гладни. Всъщност това не е съвсем вярно. По-скоро подрастващите имат голяма нужда от енергия, която може да се задоволи с редовни хранения: три основни и две междинни. Тук сме събрали за Вас няколко бързи рецепти за закуски.

dm България

Време за четене 5 мин.

7.01.2025 г.

дете

Редовни хранения

Редовните хранения са много важни за здравословното развитие на децата: те снабдяват малчуганите с нужната енергията, от която се нуждаят за игра, практикуване на спорт и учене. Освен закуска, обяд и вечеря, децата трябва да имат и още две междинни похапвания:  

  • Първата междинна закуска е преди обед. В много детски градини тя включва предимно пресни плодове и зеленчуци, докато в училище е сандвич в някое от междучасията. 

  • Второто междинно хранене е следобяд. Кога точно, зависи от режима на всяко дете и това в колко часа е обедното му хранене.   

Важно е Вашето дете да не яде без прекъсване, тъй като паузите между храненията са нужни на тялото, за да може отново да развие чувство за глад. Това е съществено за здравословното хранене. Освен това постоянното хранене вреди на здравето на зъбите, особено когато се консумират сладки закуски и подсладени напитки.

Оптимална закуска 

Докато закуската сутрин обикновено е някакъв сандвич, то за втората междинна закуска имате няколко опции за бързо похапване. Авторитетни здравни институции и агенции, препоръчват на децата да се предлагат предимно пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и млечни продукти за закуски, като се избягват сладкишите.  

В ежедневието това не винаги е постижимо: колкото по-големи стават децата, толкова по-конкретни стават и собствените им хранителни предпочитания. И те често не съвпадат с тези на техните родители. В такива случаи можете да опитате да намерите компромисно решение от типа: Ако сега изядеш едно ябълка, след това можеш да хапнеш и две бисквитки. 

Бързи закуски за деца 

Тук сме събрали няколко идеи за закуска, подходящи както когато сте у дома, така и когато сте в движение: 

  • Плодове, напр. грозде, нарязани ябълки или круши, мандарини, кайсии, банани 

  • Зеленчуци, напр. краставици, моркови, домати, пипер, ряпа 

  • Сушени плодове 

  • Домашен плодов десерт или плодов йогурт 

  • Млечни шейкове с плодове 

  • Пълнозърнести крекери 

  • Оризови вафли 

  • Пълнозърнест хляб или хлебчета 

  • Мюсли и мюсли барове без захар 

  • Ядки 

От време на време, като междинно хранене, разбира се, можете да дадете и сладкиш: един сладолед, бисквитки или парче торта, например. Важно е обаче да адаптирате закуската към възрастта на Вашето дете: момичета и момчета под три години могат да се задавят с ядки или малки парчета зеленчуци или плодове. 

Идеи за рецепти за междинни хранения 

Сладко или солено - тук ще намерите рецепти за всеки вкус  

Бързи пица-мъфини 

Какво Ви е нужно: 

  • 200 гр. брашно от спелта 

  • 50 гр. мюсли 

  • половин пакетче бакпулвер 

  • щипка сол 

  • 250 мл. кисело мляко 

  • 2 яйца 

  • 200 гр. шунка 

  • 50 гр. сушени домати 

  • 50 гр. настъргано сирене 

  • 150 гр. царевица от консерва 

  • малко олио за намазване на формичките 

Как се прави: 

  1. Смесете брашното, киселото мляко, мюслито, бакпулвера, яйцата и солта, за да получите тесто. 

  2. Нарежете сушените домати и шунката на кубчета и ги добавете заедно със сиренето и царевицата в тестото. 

  3. Напълнете намазаните формички за мъфини с тестото и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути. 

Цветни плодови шишчета 

Какво Ви е нужно: 

  • Плодове, които са подходящи за шишчета, напр. грозде, ябълки, ягоди, банан, киви, манго, диня 

  • Дървени шишчета 

Как се прави: 

  1. Нарежете плодовете на малки парчета и ги нанижете на шишчето като ги редувате. 

  2. Ако имате малко повече време, можете да придадете на плодовете оригинални форми с помощта на формички за сладки. 

  3. Толкова цветни и апетитни, витамините стават още по-вкусни. 

Сладкиши със стафиди без захар 

Какво Ви е нужно: 

  • 250 гр. пълнозърнесто брашно 

  • 250 гр. ръжено брашно 

  • 200 мл. мляко 

  • 50 мл. ябълков сок 

  • пакетче суха мая 

  • щипка сол 

  • 120 гр. стафиди 

  • половин ябълка 

  • по желание малко канела 

  • едно яйце 

Как се прави: 

  1. Разтворете маята в малко топла вода. Добавете брашното, солта и млякото и замесете съставките до получаване на гладко тесто. 

  2. Покрийте тестото и го оставете да втасва на топло място за около половин час. 

  3. Замесете тестото отново и го разточете върху набрашнена повърхност. 

  4. Смесете стафидите, ябълковия сок и настърганата ябълка добре и разпределете плънката върху разточеното тесто. 

  5. Завийте тестото от широката страна и го нарежете на рулца, дебели около един сантиметър. 

  6. Подредете рулцата в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасват още десет минути. 

  7. Намажете рулцата с жълтък. 

  8. След това ги сложете във фурната: печете на 180 градуса за около десет минути. 

Край на списъка