Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Зелен чай 

Зеленият чай е горещо удоволствие - любителите ценят стимулиращата напитка. Зеленият чай може да предложи и много други неща, например като лечебно растение и активна съставка в козметиката. Научете всичко, което трябва да знаете за този чай от Азия, за неговите ефекти и приложения. 

dm-drogeriemarkt

dm България

Време за четене 7 мин.

22.03.2024 г.

zelen chai

Какво представлява зеленият чай?

Зеленият чай се отглежда в страни като Китай и Япония, а районът Дарджилинг в Индия е известен център за отглеждане. Зеленият чай се получава от листата на Camellia sinensis, растение от рода на камелиите. Той се събира през цялата година. Терминът "зелен" не се отнася за растението, а за обработката на чаените листа, които за разлика от черния чай не са ферментирали. Те запазват зеления си цвят чрез запарване или печене.

Между другото, чай всъщност може да се нарече само настойката на напитката, приготвена от чаеното растение: зелен чай, бял чай и черен чай.

Щадящата обработка запазва съставките

Не само цветът и вкусът на зеления чай са особено добре запазени. При обработката на чаените листа се запазват и витамините и минералите. В сравнение с белия и черния чай, зеленият чай има по-скоро горчив вкус - вкус, който дълго време не е бил особено популярен извън Азия. Днес обаче зеленият чай е изключително популярен в Европа. И с право: Ценните му съставки имат многобройни положителни ефекти, както когато се приготвя като напитка, така и когато се използва външно.

Матча и други: специални зелени чайове

Матча е популярен вид зелен чай. Това са чаени листа, смлени на прах. Благодарение на този метод на обработка една чаша матча (равняваща се на около две чаени лъжички прах) съдържа десет пъти повече съставки от чаша обикновен зелен чай. Други добре познати сортове са:

  • Сенча, Гьокуро: Тези японски сортове се считат за основни чайове и са най-известните сортове извън Азия.

  • Банча: В Япония този сорт зелен чай е ежедневна напитка.

  • Дарджилинг: Този особено фин сорт зелен чай произхожда от Индия.

  • Long Jing, Chun mee, Mao Feng: Китайските сортове се характеризират с разнообразни вкусове.

  • Genmaicha: Този зелен чай се смесва с печен ориз, което му придава вкус, подобен на кафе.

Какви съставки съдържа зеленият чай?

Зеленият чай, независимо дали е напитка, готварска съставка, хранителна добавка или съставка в козметични препарати, съдържа широк спектър от вещества, които оказват влияние върху метаболитните функции. 

  • Витамин С (аскорбинова киселина) подпомага образуването на колаген като част от нормалните функции на кожата. Той укрепва защитните сили на организма и се счита за антиоксидант, т.е. спомага за предпазване от увреждане на клетките. 
  • Витамин Е също служи за защита на клетките, като извлича свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Под това се разбира нарушаване на детоксикационните и възстановителните функции на клетките. 
  • Цинкът като микроелемент допринася за поддържането на косата и кожата. 
  • Калцият е минерал с важна функция при деленето на клетките. 
  • Танините имат антимикробно действие, което потиска растежа на бактериите и облекчава възпалението. 
  • Полифенолите са вторични растителни вещества, които действат като антиоксиданти по начин, подобен на този на витамин Е. Те са и ароматните градивни елементи на всички истински чайове. 

Знаете ли, че? Епигалокатехин галат (накратко EGCG) съставлява около една трета от сухата маса на зеления чай. Това е естер на карбоксилната киселина, един от най-изследваните антиоксиданти в изследванията на чая. EGCG потиска възпаленията и предпазва нервните клетки от свръхреакциите на имунната система. 

Как помага ежедневният прием на зелен чай? 

В Китай зеленият чай някога се е използвал единствено като лекарство, но по-късно се е наложил като стимулант. Но какъв ефект има зеленият чай? Благодарение на съставките си той допринася за функционирането на имунната система, метаболизма, мазнините, захарта и хормоналния баланс. Според проучванията редовната консумация на зелен чай или екстракт от зелен чай има положителен ефект върху нивата на инсулина и здравето на клетките. Тя може също така леко да намали риска от високо кръвно налягане, инсулт и инфаркт. Точните механизми на действие обаче все още не са изследвани в детайли. 

Край на списъка

Зеленият чай като стимулант

Зеленият чай е стимулираща напитка с високо съдържание на теин. Кофеинът, който е химически свързан с полифенолите, е известен като теин. В тази форма, за разлика от кафето, той се абсорбира от организма по-бавно, така че кофеиновият тласък е по-мек и продължава по-дълго. Зеленият чай има ободряващо действие, насърчава концентрацията и подобрява общото благосъстояние. Твърди се, че антибактериалните и антиоксидантните съставки имат положителен ефект и върху клетъчните процеси и сърдечно-съдовата система. 

Кога да пием зелен чай? 

Кога е най-подходящото време за пиене на зелен чай? Зеленият чай се цени като напитка преди всичко заради стимулиращия си ефект. Поради това е подходящ като сутрешна напитка за ободряване и като възстановяваща напитка през целия ден. Въпреки това е по-добре да не пиете зелен чай непосредствено преди лягане: Той Ви държи будни

Колко зелен чай на ден? 

Питате колко зелен чай можете да пиете на ден или да приемате като хранителна добавка? Когато се консумира като напитка, общата препоръка е три до четири чаши на ден. За готовите препарати под формата на капсули или таблетки следвайте инструкциите на производителя. 

Зелен чай: има ли някакви недостатъци? 

Танините в зеления чай могат да възпрепятстват усвояването на желязото от храната по време на храносмилателния процес. Затова хората с недостиг на желязо трябва да консумират зелен чай само в умерени количества като напитка или хранителна добавка. Излишъкът от теин може да доведе и до нервност, раздразнителност, безпокойство, гадене и сърцебиене. Внимателно разучете количеството и силата на зеления чай, които можете да понасяте. Внимание: По време на бременност или ако приемате лекарства за сърдечно-съдовата система, трябва да потърсите лекарски съвет за възможни взаимодействия. 

Зелен чай в козметиката

Зеленият чай е също така важен компонент на специални формули в козметиката, особено в продуктите за грижа за кожата и устната кухина. Много от активните съставки, описани по-горе, укрепват кожата и косата, когато се прилагат външно, зеленият чай има противовъзпалителен ефект и предотвратява дразненето. В кремове, като парна баня за отваряне на порите или приложен директно върху кожата с памучен тампон, той има успокояващо кожата действие.

Несъвместимости с козметиката със зелен чай 

В редки случаи консумацията или външното приложение на кремове за кожа, съдържащи екстракт от зелен чай, може да доведе до чувствителни реакции или кожни раздразнения. Възможните причини са непоносимост към съдържащите се танини или алергии към растения от рода на камелията.

Приготвяне на зелен чай

За приготвянето на зелен чай използвайте гореща, некипяща вода (идеална температура: 60-80 °C). Използвайте около една чаена лъжичка чаени листа (или едно пакетче чай) за чаша или три до четири чаени лъжички за кана. Моля, имайте предвид, че вкусът и силата на готовата напитка ще варират в зависимост от сорта и качеството. Времето за запарване е само две до три минути: Ако зеленият чай се кисне прекалено дълго, теинът се свързва отново и се отделят горчиви танини. Между другото, зеленият чай може да се запари два пъти и затова е изключително богат. 

Край на списъка