Великденски веган къпкейкове

dm България
31.03.2025 г.

Готово за 50 мин.
Подготовка: 30 мин.
•
Готвене/печене: 20 мин.
278 kcal / порция
Cupcakes
•
Бързо & лесно
•
Веганско
•
Десерт
•
Деца & Семейство
•
Мъфини
•
Сладкиши
Съставки
за 12 Порции (12 единични порции)
За великденски веган къпкейкове
220 g dmBio Био пълнозърнесто брашно от елда
60 g смлени бадеми
25 g dmBio Био какао на прах, слабо обезмаслено
1 с.л. dmBio Био бакпулвер
100 g dmBio Био кокосова захар
2 пакетчата dmBio Био бурбонска ванилия на прах
1 щипка сол
120 g dmBio Био пюре от 100% ябълки
100 ml dmBio Био масло за пържене на висока температура
170 ml dmBio Био бадемова напитка Natur
80 ml оризов сироп
60 g пюре от манго или друго плодово сладко
50 ml dmBio Био сок от моркови
2 с.л. dmBio Био лимонов сок
1 ч.л. агар-агар
220 g dmBio Био веган кисело мляко от кокос Natur
листа от моркови
Подготовка
За великденски веган къпкейкове
Смесете сухите съставки
Смесете пълнозърнестото брашно от елда, смлените бадеми, какаото, бакпулвера, кокосовата захар, бурбонската ванилия и солта.
Смесете мокрите съставки и пригответе тесто
Разбъркайте ябълковото пюре, маслото за пържене на висока температура и бадемовата напитка в кухненски робот. Постепенно добавяйте сместа от сухи съставки. Разпределете тестото в 12 форми за мъфини и печете в предварително загрята фурна на 180°C с горно/долно нагряване за около 20 минути. Оставете да се охлади.
Пригответе пълнежа
Разбъркайте оризовия сироп, сладкото от манго, лимоновия и морковения сок и агар-агар и оставете да ври силно за 1 минута. Оставете сместа да се охлади малко и добавете киселото мляко от кокос.
Напълнете къпкейковете
Напълнете пълнежа в пош. Издълбайте дупки в средата на къпкейковете, като направите фуния (за целта е най-добре да използвате метален пош с отвор със среден размер).
Оставете къпкейковете да изстинат и украсете
Добавете пълнежа от манго и моркови и охладете за 30 минути. Украсете с морковени листа.