Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Веган канелони от тиква

автор шеф Севда Димитрова

15.01.2025 г.

kanelone

Готово за 60 мин.

Подготовка: 20 мин.

Готвене/печене: 40 мин.

440 kcal / порция

Съставки

за 4 Порции (1)

За канелоните:

  • 300 г тиква на ленти

За плънката:

  • 150 г праз (почистен, бялата част, нарязан на ситно)

  • 20 г чесън (почистен, нарязан на ситно)

  • 350 г гъби (според сезона и вкуса, нарязани)

  • 100 г морков (почистен, нарязан на малки кубчета)

  • 6 г мащерка (само листата)

  • 180 г био пшеница dmBio

  • 50 мл бяло сухо вино

  • 140 г био тиквено пюре dmBio

  • 70 г био пастет с гъби шийтаке и печурки dmBio

  • 50 мл био овесен крем за готвене dmBio

  • био масло за пържене на висока температура dmBio

  • 60 г био тиквени семки dmBio

За бульона:

  • 30 г сушени гъби

  • обелките от праза, чесъна и моркова

  • дръжките на мащерката

  • 2 л вода

За соса:

  • 150 г био мус от кашу dmBio

  • 50 г био пастет с гъби шийтаке и печурки dmBio

  • 70 г био овесен крем за готвене dmBio

За фигурките туршия от тиква:

  • 120 гр тиква на ленти

  • резци за изрязване

За маринатата за туршия от тиква:

  • 200 мл био ябълков оцет dmBio

  • 100 г био тръстикова захар dmBio

  • 10 г сол

Подготовка

Стъпки

  1. В малък съд смесваме оцета, захарта и солта. На умерен огън завираме маринатата, като разбъркваме до стапяне на захарта и солта. Охлаждаме. С помощта на резци изрязваме от лентите тиква желаните от нас фигурки. Заливаме ги в маринатата.

  2. Приготвяме бульона, като заливаме всички обелки от зеленчуци и сушените гъби със студената вода, завираме и оставяме на умерен огън за 20 мин.

  3. В подсолена вода бланшираме лентите тиква за канелоните за 10 сек. Шокираме в ледена вода за минута. Подсушаваме добре лентите и оставяме на стайна температура.

  4. В добре загрят тиган изпичаме тиквените семки с малко зехтин и сол.

  5. Сотираме гъбите в сух тиган, като накрая ги посоляваме и изсипваме в купа. В същия тиган в малко високоолеиново масло готвим до омекване на праза. Добавяме чесъна и моркова и готвим още няколко минути. Към зеленчуците добавяме пщеницата, разбъркваме и добавяме виното. Изчакваме да се изпари, изсипваме гъбите и започваме малко по малко да добавяме от горещия (прецеден) бульон, докато пщеницата се сготви напълно. Овкусяваме със сол и черен пипер. Накрая добавяме мащерката, пюрето от тиква, крема от шийтаке и овесения крем за готвене. Разбъркваме добре.

  6. В подходящ съд смесваме продуктите за соса, разбъркваме и стопляме добре на умерен огън.

  7. Сглобяваме канелоните, като слагаме върху бланшираните ленти тиква част от плънката (една четвърт) и внимателно завиваме на руло. Преместваме канелона в сервизна чиния и върху него подреждаме туршията. Изливаме соса отстрани на всеки канелон.

  1. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пастет с гъби шийтаке и печурки, 125 g; Цена: 3,95 лв.; Основна цена: 0,125 kg (31,60 лв. за 1 kg); Марка на dm лого, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,419 от 5 звезди при 129 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пастет с гъби шийтаке и печурки dmBio
    Марка на dm лого
    2,02 €
    3,95 лв.
    0,125 kg (16,16 € за 1 kg)0,125 kg (31,60 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  2. Марка: dmBio; Име на продукта: Био овесен крем за готвене Cuisine, 200 ml; Цена: 2,99 лв.; Основна цена: 0,2 L (14,95 лв. за 1 L); Марка на dm лого; 3,665 от 5 звезди при 161 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио овесен крем за готвене Cuisine dmBio
    Марка на dm лого
    1,53 €
    2,99 лв.
    0,2 L (7,64 € за 1 L)0,2 L (14,95 лв. за 1 L)
    Налично за доставка
  3. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пшеница, 1 000 g; Цена: 4,35 лв.; Марка на dm лого; 4,857 от 5 звезди при 7 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пшеница dmBio
    Марка на dm лого
    2,22 €
    4,35 лв.
    Налично за доставка

Край на списъка

Подходящи продуктови категории