Веган канелони от тиква
автор шеф Севда Димитрова
15.01.2025 г.

Готово за 60 мин.
Подготовка: 20 мин.
•
Готвене/печене: 40 мин.
440 kcal / порция
Съставки
за 4 Порции (1)
За канелоните:
300 г тиква на ленти
За плънката:
150 г праз (почистен, бялата част, нарязан на ситно)
20 г чесън (почистен, нарязан на ситно)
350 г гъби (според сезона и вкуса, нарязани)
100 г морков (почистен, нарязан на малки кубчета)
6 г мащерка (само листата)
180 г био пшеница dmBio
50 мл бяло сухо вино
140 г био тиквено пюре dmBio
70 г био пастет с гъби шийтаке и печурки dmBio
50 мл био овесен крем за готвене dmBio
био масло за пържене на висока температура dmBio
60 г био тиквени семки dmBio
За бульона:
30 г сушени гъби
обелките от праза, чесъна и моркова
дръжките на мащерката
2 л вода
За соса:
150 г био мус от кашу dmBio
50 г био пастет с гъби шийтаке и печурки dmBio
70 г био овесен крем за готвене dmBio
За фигурките туршия от тиква:
120 гр тиква на ленти
резци за изрязване
За маринатата за туршия от тиква:
200 мл био ябълков оцет dmBio
100 г био тръстикова захар dmBio
10 г сол
Подготовка
Стъпки
В малък съд смесваме оцета, захарта и солта. На умерен огън завираме маринатата, като разбъркваме до стапяне на захарта и солта. Охлаждаме. С помощта на резци изрязваме от лентите тиква желаните от нас фигурки. Заливаме ги в маринатата.
Приготвяме бульона, като заливаме всички обелки от зеленчуци и сушените гъби със студената вода, завираме и оставяме на умерен огън за 20 мин.
В подсолена вода бланшираме лентите тиква за канелоните за 10 сек. Шокираме в ледена вода за минута. Подсушаваме добре лентите и оставяме на стайна температура.
В добре загрят тиган изпичаме тиквените семки с малко зехтин и сол.
Сотираме гъбите в сух тиган, като накрая ги посоляваме и изсипваме в купа. В същия тиган в малко високоолеиново масло готвим до омекване на праза. Добавяме чесъна и моркова и готвим още няколко минути. Към зеленчуците добавяме пщеницата, разбъркваме и добавяме виното. Изчакваме да се изпари, изсипваме гъбите и започваме малко по малко да добавяме от горещия (прецеден) бульон, докато пщеницата се сготви напълно. Овкусяваме със сол и черен пипер. Накрая добавяме мащерката, пюрето от тиква, крема от шийтаке и овесения крем за готвене. Разбъркваме добре.
В подходящ съд смесваме продуктите за соса, разбъркваме и стопляме добре на умерен огън.
Сглобяваме канелоните, като слагаме върху бланшираните ленти тиква част от плънката (една четвърт) и внимателно завиваме на руло. Преместваме канелона в сервизна чиния и върху него подреждаме туршията. Изливаме соса отстрани на всеки канелон.
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био пастет с гъби шийтаке и печурки, 125 g; Цена: 3,95 лв.; Основна цена: 0,125 kg (31,60 лв. за 1 kg); Марка на dm лого, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,419 от 5 звезди при 129 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин2,02 €3,95 лв.0,125 kg (16,16 € за 1 kg)0,125 kg (31,60 лв. за 1 kg)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био овесен крем за готвене Cuisine, 200 ml; Цена: 2,99 лв.; Основна цена: 0,2 L (14,95 лв. за 1 L); Марка на dm лого; 3,665 от 5 звезди при 161 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин1,53 €2,99 лв.0,2 L (7,64 € за 1 L)0,2 L (14,95 лв. за 1 L)Налично за доставка
Край на списъка