Веган безглутенов бадемов кекс с моркови
6.08.2025 г.

Готово за 75 мин.
Подготовка: 25 мин.
•
Готвене/печене: 50 мин.
400 kcal / порция
Без глутен
•
Веганско
•
Десерт
•
Деца & Семейство
•
Сладкиши
Съставки
за 8 Порции (1 Kuchen)
За тестото
2 с.л. dmBio Био кафяво ленено семе
6 с.л. вода
210 g dmBio Био пълнозърнесто брашно от елда
50 g dmBio Био брашно от кокос
1 ½ ч.л. dmBio Био бакпулвер
1 ½ ч.л. сода за хляб
50 g dmBio Био цели бадемови ядки
1 щипка сол
30 g dmBio Био кокосово масло
80 ml dmBio Био кленов сироп
150 g dmBio Био пюре от 100% ябълки
170 ml dmBio Био кокосово мляко
120 ml dmBio Био бадемова напитка Natur
350 g настъргани моркови
1 пакетче dmBio Бурбонска ванилова захар
За глазурата
½ чаша dmBio Био мус от кашу
50 g dmBio кокосова захар
Сокът на половин лимон
За декорация
1 шепа dmBio Био орехови ядки
dmBio Био цейлонска канела за поръсване
Подготовка
Начин на приготвяне
Стъпка
Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Покрийте подходяща форма за печене с хартия за печене.
Стъпка
Накиснете лененото семе във вода за около 5 мин. Смелете бадемите на ситно с помощта на кухненски робот. Междувременно смесете всички сухи съставки – брашно от елда, кокосово брашно, бакпулвер, сода, щипка сол и смлените бадеми – в купа.
Стъпка
Добавете всички течни съставки – кокосово масло, кленов сироп, ябълково пюре, кокосово и бадемово мляко. Прибавете настърганите моркови (оставете малко за декорация), набъбналото ленено семе и ваниловата захар и разбъркайте добре.
Стъпка
Изсипете сместа във формата за печене и печете в предварително загрята фурна за около 45-50 минути.
Стъпка
След като сладкишът е готов, оставете го да изстине. Междувременно пригответе глазурата, като разбиете кокосовата захар с пасатор, докато стане на фин прах. Добавете кашу пастата и сока от лимон и разбийте с миксер за поне 5 минути, докато получите кремообразна смес. Смелете орехите. Залейте кекса с глазурата и украсете с останалите настъргани моркови и смлените орехи.
Необходими продукти
Ева Фишер от foodtastic.at
Блогът на Ева foodtastic.at е един от най-известните блогове за храна в Австрия. Нейните рецепти без глутен са изпълнени с енергия и удоволствие. С много креативност и познания тя създава истински експлозии за вкуса от внимателно подбрани продукти. Още рецепти можете да намерите и в нейните кулинарни книги.
"Храненето не е просто ядене и пиене. За мен то е най-красивата жизненоважна дейност. То ме вдъхновява, подхранва, стопля и ме сближава с любимите хора. А какво по-социално занимание от храненето?"