Веган панакота с шоколад, манго и чили
автор шеф Севда Димитрова
16.01.2025 г.
Готово за 60 мин.
Подготовка: 20 мин.
•
Готвене/печене: 40 мин.
550 kcal / порция
Съставки
за 4 Порции (1)
За панакотата:
200 г био кокосово мляко dmBio
100 г био бадемова напитка Natur dmBio
80 г био фин натурален шоколад със 70 % какао dmBio
1 г био бурбонска ванилия на прах dmBio
1 г агар на прах
чили на люспи
За соса солен карамел:
320 г био тръстикова захар dmBio
400 г био кокосово мляко dmBio
1 г био бурбонска ванилия на прах dmBio
70 мл био натурална кокосова напитка dmBio
сол
Други продукти:
манго (нарязано според предпочитанията ни)
Подготовка
Стъпки
В подходящ съд смесваме кокосовото мляко, бадемовата напитка, ванилията, агар-а. На умерен огън завираме сместа, като разбъркваме с телена бъркалка, след това оставяме на умерен огън да къкри за 3-4 мин.
Сваляме от огъня и добавяме чили люспите и начупения шоколад. Разбъркваме добре до разтапяне напълно на шоколадa. Изсипваме в избраните от нас съдове, оставяме леко да се охлади, след което увиваме с фолио за свежо съхранение и слагаме в хладилник за поне 5 часа.
В подходящ съд смесваме захарта и кокосовото мляко. На умерен огън завираме, като разбъркваме до разтапяне на захарта. След това оставяме на тих огън да къкри за около 40-45 минути, без да бъркаме. След 30-тата минута наблюдаваме сместа на котлона, за да не изпуснем момента, в който карамела добива красив кехлибарен цвят.
Отстраняваме от котлона, добавяме кокосовата напитка и ванилията и оставяме соса да се охлади. След това добавяме сол и опитваме докато не ни хареса – трябва да бъде сладко-солено.
Сервираме панакотата със соса солен карамел и мангото.
Край на списъка