Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Веган панакота с шоколад, манго и чили

автор шеф Севда Димитрова

16.01.2025 г.

Готово за 60 мин.

Подготовка: 20 мин.

Готвене/печене: 40 мин.

550 kcal / порция

Съставки

за 4 Порции (1)

За панакотата:

  • 200 г био кокосово мляко dmBio

  • 100 г био бадемова напитка Natur dmBio

  • 80 г био фин натурален шоколад със 70 % какао dmBio

  • 1 г био бурбонска ванилия на прах dmBio

  • 1 г агар на прах

  • чили на люспи

За соса солен карамел:

  • 320 г био тръстикова захар dmBio

  • 400 г био кокосово мляко dmBio

  • 1 г био бурбонска ванилия на прах dmBio

  • 70 мл био натурална кокосова напитка dmBio

  • сол

Други продукти:

  • манго (нарязано според предпочитанията ни)

Подготовка

Стъпки

  1. В подходящ съд смесваме кокосовото мляко, бадемовата напитка, ванилията, агар-а. На умерен огън завираме сместа, като разбъркваме с телена бъркалка, след това оставяме на умерен огън да къкри за 3-4 мин.

  2. Сваляме от огъня и добавяме чили люспите и начупения шоколад. Разбъркваме добре до разтапяне напълно на шоколадa. Изсипваме в избраните от нас съдове, оставяме леко да се охлади, след което увиваме с фолио за свежо съхранение и слагаме в хладилник за поне 5 часа.

  3. В подходящ съд смесваме захарта и кокосовото мляко. На умерен огън завираме, като разбъркваме до разтапяне на захарта. След това оставяме на тих огън да къкри за около 40-45 минути, без да бъркаме. След 30-тата минута наблюдаваме сместа на котлона, за да не изпуснем момента, в който карамела добива красив кехлибарен цвят.

  4. Отстраняваме от котлона, добавяме кокосовата напитка и ванилията и оставяме соса да се охлади. След това добавяме сол и опитваме докато не ни хареса – трябва да бъде сладко-солено.

  5. Сервираме панакотата със соса солен карамел и мангото.

Край на списъка