Сол и пипер
Класическите подправки сол и пипер
Солта и пиперът са неизменна част от всяка кухня. Тази уникална комбинация се е превърнала в неразделна част от ежедневната ни диета. В онлайн магазина на dm ще намерите:
- Хималайска сол
- Сол с подправки
- Пипер
Защо солта е полезна?
"Човек може да живее без злато, но не и без сол", е казал римският учен Касиодор. Солта е жизненоважна за нас, хората. Натриевият хлорид, съдържащ се в солта, е важен за възбудимостта на нервите и мускулите, за сърцето и за водния баланс на клетките и органите. Освен това като минерал тя може да има поддържащ ефект върху структурата на костите и храносмилането. Щипка сол се включва в почти всички рецепти, тъй като солта може да подобри или потисне вкуса на храната, когато се използва в правилната доза. Въпреки това солта трябва да се ползва умерено, защото ако консумацията ѝ е твърде висока, тя може да бъде вредна за организма.
Защо пиперът е полезен?
Зеленият, червеният, белият или черният пипер се различават по степента на зрялост на плодовете на растението и по вкуса. Като цяло се твърди, че пиперът има лечебен ефект:
Пиперът може да облекчи лошото храносмилане и подуването
Пиперът може да има противовъзпалителен ефект
Пиперът може да Ви стопли отвътре
Пиперът може да намали температурата
Пиперът подобрява смилаемостта на тежката храна
Основната причина за тези положителни ефекти е пиперинът, който придава лютивост на пипера.
Историята на солта и пипера
Солта и пиперът играят важна роля в човешката история. Те подпомагат международната търговия на дълги разстояния. Много градове забогатяват благодарение на добива и продажбата на сол. Тъй като добивът на сол е бил много скъп, тя винаги е била смятана за скъпа стока.
Растението пипер произхожда от Индия. По времето на Римската империя, когато подправките все още се използват като лекарство, а не като храна, пиперът също се радва на голяма популярност и се разпространява по целия свят. През Средновековието обаче той изпаднал в забрава, тъй като в този момент се е използвал за прикриване на лошата миризма и неприятния вкус на храни, които не можело да бъдат консервирани. Сегашното си значение той дължи на крал Луи XIV, който е харесвал лютата подправка и по този начин френската кухня все повече се развила около комбинацията от сол и пипер. Кулинарната комбинация била възприета и от други държави и популярността ѝ продължава и до днес.
Искате ли да добавите правилната подправка към храната си? Тогава открийте селекцията от различни видове сол и пипер с биологично качество в онлайн магазина на dm и поръчайте продуктите с удобна доставка до дома си.