
Рецепти за коледен безалкохолен пунш
Класически коледен безалкохолен пунш | Плодов ябълков пунш с канела | Безалкохолно греяно вино
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Класически коледен безалкохолен пунш
Аромат на Канела, карамфил и портокал: Пуншът и греяното вино разнасят коледно настроение в студеното време – един безалкохолен вкус за цялото семейство.
Необходими съставки:
- 500 ml dmBio портокалов сок
- 500 ml dmBio гроздов сок
- 100 ml dmBio сок от нар
- 1 био портокал
- 2 пръчици канела
- карамфил
- чай от звезден анасон
- 1-2 с. л. dmBio мед
Начин на приготвяне:
Обелете портокала, така че да имате осем отделни резенчета (почистени от кожата). В съд смесете портокаловите парченца с различните видове сок и канелените пръчици и ги изчакайте да заврят. След това прибавете карамфила и оставете за още 15 минути. Прецедете и безалкохолният пунш е готов.
Съвет: Можете да украсите пунша с тънко резенче портокал.
Знаехте ли, че?
Гроздовият сок произлиза от региона на днешен Иран, Армения и Северна Индия. Името му идва от латинското „granum“, т.е. „костилка“, „семе“, поради наличието на много семена в сърцевината на гроздовите зърна. В миналото плодовете са използвани за различни здравословни проблеми – например стомашни разстройства. Поради тази причина гроздето е символ на живот и плодородие.
Толкова вкусни са dmBio соковете
Натурален вкус, никакви примеси, устойчиво производство – на това залагат хранителните продукти с марка dmBio. Продуктите идват от сертифицирано биологично земеделие и се отличават с най-високо качество. Соковете dmBio се преработват само толкова, колкото е необходимо, за да се запази наситеният плодов вкус.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Плодов ябълков пунш с канела
Със своите коледни подправки ябълковият пунш има свойството да омагьосва. Безалкохолната напитка с аромат на канела е перфектна за цялото семейство - вдъхновява малки и големи.
Необходими продукти:
- 600 ml dmBio ябълков сок
- 400 ml вода
- сок от 1 портокал
- сок от 1 лимон
- 80 g ябълка
- 1 чаша dmBio черен чай
- 1 пръчица канела
- 1 звезден анасон
- 2 с. л. пчелен мед
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 50 g небет-шекер
Начин на приготвяне:
Смесете ябълковият сок с прясно изцедените сокове от портокал и лимон и оставете да заври. Междувременно нарежете ябълката на кубчета. Махнете течността от котлона и прибавете подправките и ябълката. Оставете така смесените съставки в рамките на половин час. Подсладете пунша с меда и ваниловата захар. Прецедете преди да сервирате.
Знаехте ли, че?
Канелата се добива от изсушени кори на различни канелени дървета и е една от най-древните подправки. Египтяните са го използвали както при процеса на балсамиране или като подправка, така и за пушене. Канелата може да бъде намерена под формата на кафяв прах, на пръчици или като цветчета. Ароматът идва от намиращото се в дървото канелено масло.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Безалкохолно греяно вино
За постигане на пълна наслада от греяното вино не е нужен алкохол: Базираният на основата на чай и сок безалкохолен вариант е не просто вкусен, но също така разнася коледен аромат в цялата къща.
Необходими продукти:
- 1 лимон
- 3 портокала (един, от които необелен)
- 750 ml dmBio чай от горски плодове
- 750 ml dmBio сок от касис
- 200 ml dmBio сок от червена боровинка
- 1 пръчица канела
- 5 пръчици карамфил
- 2 с.л. dmBio горски мед
Начин на приготвяне:
Измийте небеления лимон и портокал и нарежете кората на цитрусите на тънки парчета. Горчивата бяла кожа не трябва да се отстранява. Изцедете сока от всички плодове. Накрая смесете прясно приготвения чай с останалите съставки, изчакайте да заври и оставете за 15 минути. Греяното вино може да бъде прецедено и сервирано веднага.
Знаехте ли, че…
Червената боровинката идва от Северна Америка и е считана от местните индиански племена за свещена. Заедно с антиоксидантите малките кисели плодчета съдържат и много витамин B и С. Цветчетата им образуват форма, която европейските преселници в Америка оприличават на човка на жерав. Поради тази причина и наименованието на плодовете на немски е “Kranbeere“ – от „Kranichschnabel” – жерав.
Край на списъка



