Рецепта за два коледни щолена

dm България
20.10.2023 г.

Съставки
Накиснете предишния ден:
400 г стафиди dmBio
75 ml ром или ябълков сок dmBio
За тестото с мая:
60 г прясна мая
190 ml мляко със стайна температура
320 g dmBio пшенично брашно тип 405
1 ½ супена лъжица брезова захар
10 г сол
За масленото тесто:
280 г dmBio пшенично брашно тип 405
300 г масло със стайна температура
80 г dmBio бадеми (смелете сами)
100 г dmBio пълнозърнеста тръстикова захар
1 ч.ч. dmBio бурбонска ванилова захар
1 ч.л. лимонова кора
35 г захаросана лимонова кора
35 г захаросана портокалова кора
За глазурата:
100 г разтопено масло
80 г брезова захар
80 г захар за глазура
Подготовка
Приготвяне:
Вечерта преди това залейте стафидите с рома или ябълковия сок и оставете да се запарят, покрити.
За тестото с мая разтворете маята в хладкото мляко и разбъркайте с вилица. Сложете брашното, брезовата захар и солта в купа, добавете разтворената мая след около 10 минути и омесете добре. Месете, докато тестото стане лъскаво и се отлепи от ръба на купата.
Покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за около два часа. Тестото е подходящо, когато удвои обема си и е еластично.
Сложете бадемите в кухненски робот и ги смелете на ситно. Нарежете на едро захаросаната лимонова кора и захаросаната портокалова кора, отцедете стафидите.
След около два часа омесете останалото брашно за масленото тесто с мекото масло в голяма купа. Добавете предварителното тесто и го омесете добре. Сега добавете смлените бадеми, захарта, ваниловата захар. Накрая добавете захаросаната лимонова кора, захаросаната портокалова кора и стафидите и разбъркайте добре и внимателно. Покрийте тестото отново и го оставете да втаса на стайна температура за около 1-2 часа. Загрейте фурната на 220 °C в конвекторна фурна. Щоленът може да се съхранява в херметически затворен съд на хладно място поне още две седмици.
След като тестото втаса, отново го омесете добре и го оформете на продълговат хляб, леко го набрашнете по дължина и го поставете върху тава, покрита с хартия за печене, или върху намазана с масло и леко набрашнена тава. Веднага щом сложите тестото във фурната, намалете температурата на 160°C. Печете го в предварително загрятата фурна за около 50-60 минути. Ако щоленът е твърде тъмен, покрийте го с алуминиево фолио, докато стане готов. Оставете го да изстине малко след това, за да не се счупи.
За глазурата намажете още горещия щолен на два пъти с разтопено масло и поръсете с брезова захар. Щом изстине, го поръсете плътно с пудра захар (като запечатка). Увийте плътно в алуминиево фолио и оставете да стегне на хладно място (не в хладилника!) за поне 3 седмици. Щоленът може да се съхранява в херметически затворен съд на хладно място поне още две седмици.
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био стафиди, 500 g; Цена: 9,45 лв.; Основна цена: 0,5 kg (18,90 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,863 от 5 звезди при 284 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин4,83 €9,45 лв.0,5 kg (9,66 € за 1 kg)0,5 kg (18,90 лв. за 1 kg)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био пшенично брашно тип 405, 1 kg; Цена: 3,35 лв.; Основна цена: 1 kg (3,35 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,527 от 5 звезди при 112 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин1,71 €3,35 лв.1 kg (1,71 € за 1 kg)1 kg (3,35 лв. за 1 kg)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био сурова тръстикова захар, 1 000 g; Цена: 7,49 лв.; Основна цена: 1 kg (7,49 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,882 от 5 звезди при 152 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин3,83 €7,49 лв.1 kg (3,83 € за 1 kg)1 kg (7,49 лв. за 1 kg)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био овесена напитка със соя Бариста, 1 L; Цена: 3,79 лв.; Основна цена: 1 L (3,79 лв. за 1 L); Марка на dm лого; 3,849 от 5 звезди при 781 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин1,94 €3,79 лв.1 L (1,94 € за 1 L)1 L (3,79 лв. за 1 L)Налично за доставка
Край на списъка



