Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Рецепта за два коледни щолена

dm България

20.10.2023 г.

Съставки

Накиснете предишния ден:

  • 400 г стафиди dmBio

  • 75 ml ром или ябълков сок dmBio

За тестото с мая:

  • 60 г прясна мая

  • 190 ml мляко със стайна температура

  • 320 g dmBio пшенично брашно тип 405

  • 1 ½ супена лъжица брезова захар

  • 10 г сол

За масленото тесто:

  • 280 г dmBio пшенично брашно тип 405

  • 300 г масло със стайна температура

  • 80 г dmBio бадеми (смелете сами)

  • 100 г dmBio пълнозърнеста тръстикова захар

  • 1 ч.ч. dmBio бурбонска ванилова захар

  • 1 ч.л. лимонова кора

  • 35 г захаросана лимонова кора

  • 35 г захаросана портокалова кора

За глазурата:

  • 100 г разтопено масло

  • 80 г брезова захар

  • 80 г захар за глазура

Подготовка

Приготвяне:

  1. Вечерта преди това залейте стафидите с рома или ябълковия сок и оставете да се запарят, покрити.

  2. За тестото с мая разтворете маята в хладкото мляко и разбъркайте с вилица. Сложете брашното, брезовата захар и солта в купа, добавете разтворената мая след около 10 минути и омесете добре. Месете, докато тестото стане лъскаво и се отлепи от ръба на купата.

  3. Покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за около два часа. Тестото е подходящо, когато удвои обема си и е еластично.

  4. Сложете бадемите в кухненски робот и ги смелете на ситно. Нарежете на едро захаросаната лимонова кора и захаросаната портокалова кора, отцедете стафидите.

  5. След около два часа омесете останалото брашно за масленото тесто с мекото масло в голяма купа. Добавете предварителното тесто и го омесете добре. Сега добавете смлените бадеми, захарта, ваниловата захар. Накрая добавете захаросаната лимонова кора, захаросаната портокалова кора и стафидите и разбъркайте добре и внимателно. Покрийте тестото отново и го оставете да втаса на стайна температура за около 1-2 часа. Загрейте фурната на 220 °C в конвекторна фурна. Щоленът може да се съхранява в херметически затворен съд на хладно място поне още две седмици.

  6. След като тестото втаса, отново го омесете добре и го оформете на продълговат хляб, леко го набрашнете по дължина и го поставете върху тава, покрита с хартия за печене, или върху намазана с масло и леко набрашнена тава. Веднага щом сложите тестото във фурната, намалете температурата на 160°C. Печете го в предварително загрятата фурна за около 50-60 минути. Ако щоленът е твърде тъмен, покрийте го с алуминиево фолио, докато стане готов. Оставете го да изстине малко след това, за да не се счупи.

  7. За глазурата намажете още горещия щолен на два пъти с разтопено масло и поръсете с брезова захар. Щом изстине, го поръсете плътно с пудра захар (като запечатка). Увийте плътно в алуминиево фолио и оставете да стегне на хладно място (не в хладилника!) за поне 3 седмици. Щоленът може да се съхранява в херметически затворен съд на хладно място поне още две седмици.

Край на списъка

Подходящи продуктови категории