Антиоксиданти срещу свободни радикали
Антиоксидантите са изключително важни за нашия организъм. Те имат защитна функция и предпазват организма от увреждания, причинени от свободните радикали. Антиоксидантното действие на "ловците" на свободни радикали има широк спектър на приложение - от обновяването на отделните клетки до грижа за здрава кожа. Богатите на антиоксиданти храни и хранителните добавки ни осигуряват тези мощни микроелементи.

dm България
Време за четене 5 мин.
•
22.03.2024 г.

Какво представляват антиоксидантите?
Терминът "антиоксиданти" се състои от два други термина: "анти" и "оксидант". "Анти" означава "срещу", а оксидантът е силно реактивно химично вещество, което може да влезе в химична, окислителна реакция с други молекули. В биологията и медицината тези окислители се обобщават под термина "свободни радикали".
Антиоксидантите действат срещу тези свободни радикали. Те са "ловци на радикали". Тяхната задача е да "уловят" свободните радикали и да ги направят безвредни. Съществува голямо разнообразие от антиоксиданти, а следователно и от начини, по които те успяват да обезвредят свободните радикали в организма.
Откъде идват свободните радикали?
Свободните радикали са част от заобикалящата ни среда и дори се образуват в организма ни като част от различни метаболитни процеси - понякога като желан страничен продукт, но понякога и като нежелан.
Освен това има свободни радикали, поети от външни или екзогенни вещества, които самият организъм разгражда до свободни радикали. Типични примери за такива външни влияния и причини за оксидативен стрес са:
Токсини от околната среда, като например тежки метали (живак, олово или хром) или пестициди (DDT, PCP или PPBDE)
Цигарен дим с до хиляда свободни радикала, съдържащи се във всяка цигара
Алкохол поради метаболизирането му в организма
Слънчева светлина чрез въздействието на радиацията върху веществата в кожата
Излагането на топлина, рентгенови лъчи или радиоактивно лъчение също предизвиква образуването на свободни радикали.
Оксидативен стрес и последици
Тези свободни радикали са силно реактивни молекули, които имат една цел: да влязат в химична реакция с друга молекула възможно най-бързо. По този начин те предизвикват т.нар. оксидативен стрес. Молекулите, метаболитните продукти, ензимите, хормоните и дори клетъчните мембрани могат да бъдат увредени. Често се получава цяла каскада от увреждания, защото реакцията на свой ред произвежда свободни радикали. Ако ДНК се увреди от свободните радикали, може да се стигне до мутации и други сериозни последици, като например развитие на дегенеративни заболявания или рак.
Примери за други заболявания, които понастоящем се свързват с оксидативния стрес, са:
- сърдечно-съдови заболявания
- болестта на Алцхаймер
- болестта на Паркинсон
- диабет
- някои очни заболявания
Примери за антиоксиданти
Антиоксидантите са много хетерогенна (смесена) група молекули. Общото между всички тях е антиоксидантният им ефект. Но те се различават значително по структура и състав. Трите най-важни примера за антиоксиданти са:
Витамини като витамин С и витамин Е
Минерали и микроелементи като цинк, селен и желязо
Вторични растителни вещества като флавоноиди или каротеноиди
Антиоксиданти: ползи и ефекти
Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в качеството си на уловители на радикали. Много антиоксиданти реагират със свободните радикали, без да създават нови свободни радикали. Някои антиоксиданти обаче имат и защитен ефект или прекъсват каскадата от увреждания, причинени от свободните радикали. Тогава те имат защитна функция за клетките или мембраните, например да свързват свободните радикали и да ги правят безвредни. Микроелементите често са част от специални механизми за антиоксидантна защита в организма, като например ензимите.
Добре е да знаете: Организмът дори формира антиоксидантна мрежа за защита от свободните радикали. Антиоксидантите взаимодействат помежду си, за да действат особено ефективно. Това може да се опише като своеобразна имунна система срещу свободните радикали.
Най-добрите антиоксиданти
Най-добрият антиоксидант е този, от който организмът се нуждае във всеки един момент. Важно е метаболизмът и антиоксидантната мрежа да бъдат снабдени с всички потенциални антиоксиданти.
Витамини
Витамините с антиоксидантно действие включват витамините А, С и Е, както и бета-каротин и витамин В2.
Минерали
Много минерали и микроелементи са част от антиоксидантната мрежа. Сред тях са цинк, манган, селен, мед и желязо.
Вторични растителни вещества
Вторичните растителни вещества, като полифеноли, флавоноиди, ликопен, антоцианини, зеаксантин и каротеноиди, играят важна роля в защитата ни от свободните радикали.
Край на списъка
В какво се съдържат антиоксидантите?
Антиоксидантите се съдържат в много храни. Сред тях са например плодовете и зеленчуците, бобовите растения и ядките, пълнозърнестите продукти и висококачествените растителни масла като зехтина.
Зеленчуци с антиоксидантно действие
Когато става въпрос за зеленчуци, колкото по-цветни са те, толкова по-добре. Много експерти по хранене се позовават на цветовете на светофара:
зелени зеленчуци като спанак, маруля или спирулина
жълти зеленчуци като чушки или моркови
червени зеленчуци като червено зеле, цвекло, червени чушки или домати
Плодове с антиоксиданти
Правилото за цветовете на светофара може да се приложи и за плодовете. От зелено грозде и жълт ананас до червени череши и много видове горски плодове - има широка гама от храни с антиоксиданти на растителна основа. Цитрусовите плодове от всякакъв вид също са полезни заради високото си съдържание на витамин С.
Други антиоксидантни храни
Освен споменатите храни на растителна основа, като плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти, ядки и масла, антиоксидантните храни включват и продукти, богати на минерали и микроелементи, като риба и яйца. Те осигуряват висококачествени аминокиселини и градивни елементи на мазнините, които допринасят за собствената антиоксидантна защитна функция на организма.
Край на списъка