Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Панировка без яйца - най-добрите алтернативи

Панировката може да се приготвя и без яйца - има и други начини за приготвянето на хрупкава панировка. Ако не можете или не искате да използвате яйца за панировка, в тази статия ще намерите вкусни алтернативи.

панировка без яйца

Защо обичаме да панираме?

Всички обичаме панираните ястия. Независимо дали става въпрос за риба, месо, зеленчуци или тофу, панирането на храната е популярно и за това има основателна причина: не само че хрупкавото коричка е просто вкусна, но панирането също така предотвратява изтичането на течност от храната по време на процеса на готвене. С панировката се запазват вкусовите качества на храната. Яйцето служи като свързващо вещество по време на панирането и гарантира, че панировката остава по хранителни продукти. Тези, които водят вегетариански начин на живот или не искат да използват яйца по други причини, не трябва да се лишават от хрупкавата панировка. Зеленчуковите котлети или котлетите от карфиол също могат да станат хрупкави с панировка без яйце. При паниране без яйце обаче кремообразната яйчена субстанция трябва да бъде заменена и за предпочитане да бъде възможно най-гъста, за да се слепне добре.

Хрупкава панировка без яйца

Хммм, че вкусно! Независимо дали става въпрос за шницел, риба или домашно приготвени пилешки хапки, панировката е важна част от ястието. Класическият начин за паниране е да оваляте парчето месо в брашно, след това да го потопи в разбито яйце и накрая да го оваляте в галета. След това се поставя в тигана. Ако сте веган или имате алергия към яйца, може би се чудите как се прави панировка без яйца. Възможно ли е изобщо? Краткият отговор е: да! При алтернативите, които ще Ви предствавим по-долу, хрупкавата панировка ще остане по продуктите без добавянето на никакво яйце:

Вместо яйце можете да използвате:

  • Солено мляко
  • Сметана или кондензирано мляко
  • Кисело мляко
  • Горчица
  • Вода
  • Растително мляко

СЪВЕТ: Ако искате панировката да е безглутенова, можете да използвате царевичен грис вместо брашно и смлени , овесени ядки или корнфлейкс вместо галета.

Панировка без яйца, но с млечни продукти

Панировката без яйца се получава отлично с млечни продукти като кисело мляко, мляко, кондензирано мляко или сметана. За приготвяне на панировка без яйца е най-добре да смесите течността със сол, преди да потопите парчето храна, която искате да изпържите. След това действайте както обикновено: първо оваляйте в брашно, след това потопете в млякото и накрая в галетата. Можете да повторите процеса, за да получите малко по-гъста панировка. За да направите течността кремообразна, можете също така да спестите една стъпка и да смесите млечния продукт с брашно. Подправете и разбъркайте добре, докато субстанцията стане гъста. След това просто потопете пържената храна в нея, докато се покрие добре, след това оваляйте в галетата и изпържете до получаване на хрупкава коричка от двете страни.

СЪВЕТ: Ако искате да направите покритието още по-хрупкаво, можете да добавите малко количество твърдо сирене към галетата. Защо да не си поиграете с различни видове брашно и да не опитате с кокосово или нахутено брашно?

Веган панировка без яйца

За веганската версия се откажете от млечните продукти и вместо тях използвайте вода, горчица или растително мляко. Ако използвате горчица, не е необходимо да овкусявате зеленчуците, тофуто или други подобни продукти прекалено много. С растително мляко или вода можете да процедирате по следния начин, когато приготвяте панировка без яйца:

  1. Смесете една супена лъжица брашно с три супени лъжици вода или растително мляко. Добавете щипка сол и други подправки според вкуса Ви. Разбъркайте добре.
  2. Пригответе в отделна чиния галетата.
  3. След това оваляйте зеленчуковия шницел или друга веганска пържена храна в течността, така че да се покрие добре от всички страни.
  4. След това оваляйте в галетата.
  5. (Повторете стъпки 3 и 4, за да получите по-плътно покритие от галета без яйца!) 
  6. Изпържете и се насладете на вкуса.
  7. Подправки като черен или червен пипер са особено подходящи за паниране без или с яйца.

ЗАБЕЛЕЖКА: Знаете ли, че има и оризово брашно, соево брашно и дори бадемово брашно? Ако искате поне веднъж да се разнообразите от традиционното брашно, ще намерите алтернативи в онлайн магазина на dm. 

  1. Марка: dmBio; Име на продукта: Био безглутеново овесено брашно, 500 g; Цена: 4,99 лв.; Основна цена: 0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,878 от 5 звезди при 107 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио безглутеново овесено брашно dmBio
    Марка на dm лого
    2,55 €
    4,99 лв.
    0,5 kg (5,10 € за 1 kg)0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  2. Марка: dmBio; Име на продукта: Био брашно от кокос, 300 g; Цена: 3,99 лв.; Основна цена: 0,3 kg (13,30 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,743 от 5 звезди при 183 оценки; Наличност: Статус червен Не е налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио брашно от кокос dmBio
    Марка на dm лого
    2,04 €
    3,99 лв.
    0,3 kg (6,80 € за 1 kg)0,3 kg (13,30 лв. за 1 kg)
    Не е налично за доставка
  3. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пшенично брашно тип 550, 1 000 g; Цена: 2,99 лв.; Основна цена: 1 kg (2,99 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,596 от 5 звезди при 151 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пшенично брашно тип 550 dmBio
    Марка на dm лого
    1,53 €
    2,99 лв.
    1 kg (1,53 € за 1 kg)1 kg (2,99 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  4. Марка: dmBio; Име на продукта: Био полента от царевичен грис, 500 g; Цена: 3,69 лв.; Основна цена: 0,5 kg (7,38 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,709 от 5 звезди при 103 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио полента от царевичен грис dmBio
    Марка на dm лого
    1,89 €
    3,69 лв.
    0,5 kg (3,77 € за 1 kg)0,5 kg (7,38 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  5. Марка: dmBio; Име на продукта: Био мая, 7 g; Цена: 3,35 лв.; Основна цена: 0,007 kg (478,57 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 3,669 от 5 звезди при 121 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио мая dmBio
    Марка на dm лого
    1,71 €
    3,35 лв.
    0,007 kg (244,69 € за 1 kg)0,007 kg (478,57 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  6. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пълнозърнесто брашно от елда, 500 g; Цена: 5,49 лв.; Основна цена: 0,5 kg (10,98 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,692 от 5 звезди при 13 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пълнозърнесто брашно от елда dmBio
    Марка на dm лого
    2,81 €
    5,49 лв.
    0,5 kg (5,61 € за 1 kg)0,5 kg (10,98 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  7. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пълнозърнесто ръжено брашно, 1 000 g; Цена: 3,35 лв.; Основна цена: 1 kg (3,35 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,863 от 5 звезди при 131 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пълнозърнесто ръжено брашно dmBio
    Марка на dm лого
    1,71 €
    3,35 лв.
    1 kg (1,71 € за 1 kg)1 kg (3,35 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  8. Марка: dmBio; Име на продукта: Био пшенично брашно тип 405, 1 kg; Цена: 3,35 лв.; Основна цена: 1 kg (3,35 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,554 от 5 звезди при 110 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио пшенично брашно тип 405 dmBio
    Марка на dm лого
    1,71 €
    3,35 лв.
    1 kg (1,71 € за 1 kg)1 kg (3,35 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка

Край на списъка

Избегнете следните грешки при паниране

Самата панировка представлява покритие, което предпазва месото, рибата, зеленчуците и т.н. по време на пържене и гарантира, че няма да отдели течност от хранителните продукти. Често срещана грешка при класическата панировка или панировката без яйца е, че течността изтича, в резултат на което храната не само изсъхва, но и панировката се отделя от повърхността. С тези съвети панировката ще се задържи по хранителните продукти и без употребата яйца и ще стане хрупкава.

Пет съвета за паниране (без яйца)

  1. Подсушете добре месото или избраните продукти, преди да започнете да ги панирате. Месото, например, трябва да се начука предварително, за да може повече от протеините на месото да са на повърхността, което помага за свързването му. По желание повърхността на пилешките гърди може да бъде нарязана.
  2. Обърнете внимание на реда: брашното гарантира, че излишната течност ще се абсорбира. Когато панирате без яйце, можете леко да посипете пърженото, ако е необходимо, ако използвате смес от брашно и вода или брашно и мляко.
  3. Оставете панировката леко да изсъхне, преди да продължите.
  4. Когато приготвяте панировка без яйце, можете да използвате мътеница вместо яйце и царевично нишесте вместо брашно: ще получите лека панировка без яйце. Царевичното нишесте образува хрупкава обвивка за кратко време и се свързва по-добре с месото, отколкото обикновеното брашно.

    СЪВЕТ: Добавете малко чесън и дижонска горчица към мътеницата, за да  придадете деликатен вкус.
     
  5. Можете да използвате и панко вместо галета: така месото става още по-хрупкаво. Панко е галета от хлебни трохи, която произхожда от японската кухня.

Подходящи продуктови категории