Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Безглутенов сладкиш с ягоди

автор Лин Нахде (@maisterwerk)

9.09.2024 г.

bezglutenov sladkish s yagodi i krem ot shamfastak

Готово за 90 мин.

Без глутен

Десерт

Съставки

За бисквитения блат:

  • 4 яйца на стайна температура

  • 4 с.л. вода

  • 1 щипка сол

  • 100 гр dmBio био сурова тръстикова захар

  • 25 гр dmBio био сироп от агаве

  • 1 пакетче ванилова захар

  • 2 с.л. сироп от цвят на бъз

  • 1 с.л. dmBio био бакпулвер

  • 150 гр dmBio био безглутеново овесено брашно

  • Масло за намазняване на формата за печене

За пудинга с крем от шамфъстък и ванилия:

  • 1 пакетче ванилов пудинг

  • 1 с.л. dmBio био сурова тръстикова захар

  • 175 мл dmBio Био овесена напитка без глутен

  • 80 гр крем от шамфъстък, разтопен

За глазурата и блата на тортата:

  • 2 пакетчета веган желиращ агент

  • 100 мл червен сок, напр. сок от череши

  • 50 гр нарязан шамфъстък

  • 50 гр крем от шамфъстък, разтопен

  • 500 гр ягоди

Подготовка

За биксвитения блат:

  1. Стъпка

    Първо счупете яйцата и разбийте белтъците със сол във висок съд, докато не се получи еднородна консистенция.

  2. Стъпка

    След това разбийте жълтъка с вода, сироп от бъз, тръстикова захар, ванилова захар и сок от агаве за 5 до 7 мин.

  3. Стъпка

    Сега смесете безглутеновата овесена напитка с бакпулвер и след това пресейте, като добавяте в разбития белтък. Разбърквайте непрестанно в продължение на около 5 мин., за да влезе достатъчно въдух в тестото и за да стане пухкаво.

  4. Стъпка

    Следващата стъпка е предварително да загреете фурната на 180° на горен реотан и да намазните формата за печене с масло.

  5. Стъпка

    С помощта на шпатула постепенно и внимателно отделете белтъка от бисквитения блат.

  6. Стъпка

    Изсипете тестото във форма за печене и я поставете в средната част на фурната, като печете за около 20 мин., докато тестото не стане светлозлатисто и се втвърди

  7. Стъпка

    Оставете сладкиша на изстине добре и след това го извадете внимателно от формата.

За тортения блат:

  1. Стъпка

    За начало в тенджера разбъркайте до получаване на гладка консистенция глазурата за тортата със 100 мл плодов сок и оставете леко да ври за около минута на котлона.

  2. Стъпка

    Оставете глазурата за тортата да стегне в хладилника.

  3. Стъпка

    Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката и междувременно разтопете крема от шамфъстък. След това махнете тенджерата от котлона и разбъркайте крема от шамфъстък с още топлата смес.

  4. Стъпка

    Оставете пудинга да се изстуди за кратко, докато все още е с кремава консистенция, но не е твърде горещ. Разбърквайте добре, за да не се образуват люспи. След това разпределете равномерно изстудения пудинг върху блата.

  5. Стъпка

    Измийте ягодите, оставете ги да изсъхнат, премахнете дръжките и ги нарежете на малки кръгчета, след което ги подредете върху тортата.

  6. Стъпка

    Изсипете внимателно втвърдената глазура върху ягодите.

  7. Стъпка

    Накрая разтопете крема от шамфъстък и нарежете на едри парчета шамфъстъците. Декорирайте ги върху безглутеновия ягодов сладкиш.

Професионален съвет от Лин:

Бисквитеният блат има много приложения и съставките за блата могат лесно да се напаснат спрямо сезона и сезонните продукти. Просто заменете ягодите с малини през лятото, през есента- с грозде, а през зимата- с мандарини. 

Край на списъка