Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Безглутенов сладкиш с ягоди

автор Лин Нахде (@maisterwerk)

9.09.2024 г.

bezglutenov sladkish s yagodi i krem ot shamfastak

Готово за 90 мин.

Без глутен

Десерт

Съставки

За бисквитения блат:

  • 4 яйца на стайна температура

  • 4 с.л. вода

  • 1 щипка сол

  • 100 гр dmBio био сурова тръстикова захар

  • 25 гр dmBio био сироп от агаве

  • 1 пакетче ванилова захар

  • 2 с.л. сироп от цвят на бъз

  • 1 с.л. dmBio био бакпулвер

  • 150 гр dmBio био безглутеново овесено брашно

  • Масло за намазняване на формата за печене

За пудинга с крем от шамфъстък и ванилия:

  • 1 пакетче ванилов пудинг

  • 1 с.л. dmBio био сурова тръстикова захар

  • 175 мл dmBio Био овесена напитка без глутен

  • 80 гр крем от шамфъстък, разтопен

За глазурата и блата на тортата:

  • 2 пакетчета веган желиращ агент

  • 100 мл червен сок, напр. сок от череши

  • 50 гр нарязан шамфъстък

  • 50 гр крем от шамфъстък, разтопен

  • 500 гр ягоди

Подготовка

За биксвитения блат:

  1. Стъпка

    Първо счупете яйцата и разбийте белтъците със сол във висок съд, докато не се получи еднородна консистенция.

  2. Стъпка

    След това разбийте жълтъка с вода, сироп от бъз, тръстикова захар, ванилова захар и сок от агаве за 5 до 7 мин.

  3. Стъпка

    Сега смесете безглутеновата овесена напитка с бакпулвер и след това пресейте, като добавяте в разбития белтък. Разбърквайте непрестанно в продължение на около 5 мин., за да влезе достатъчно въдух в тестото и за да стане пухкаво.

  4. Стъпка

    Следващата стъпка е предварително да загреете фурната на 180° на горен реотан и да намазните формата за печене с масло.

  5. Стъпка

    С помощта на шпатула постепенно и внимателно отделете белтъка от бисквитения блат.

  6. Стъпка

    Изсипете тестото във форма за печене и я поставете в средната част на фурната, като печете за около 20 мин., докато тестото не стане светлозлатисто и се втвърди

  7. Стъпка

    Оставете сладкиша на изстине добре и след това го извадете внимателно от формата.

За тортения блат:

  1. Стъпка

    За начало в тенджера разбъркайте до получаване на гладка консистенция глазурата за тортата със 100 мл плодов сок и оставете леко да ври за около минута на котлона.

  2. Стъпка

    Оставете глазурата за тортата да стегне в хладилника.

  3. Стъпка

    Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката и междувременно разтопете крема от шамфъстък. След това махнете тенджерата от котлона и разбъркайте крема от шамфъстък с още топлата смес.

  4. Стъпка

    Оставете пудинга да се изстуди за кратко, докато все още е с кремава консистенция, но не е твърде горещ. Разбърквайте добре, за да не се образуват люспи. След това разпределете равномерно изстудения пудинг върху блата.

  5. Стъпка

    Измийте ягодите, оставете ги да изсъхнат, премахнете дръжките и ги нарежете на малки кръгчета, след което ги подредете върху тортата.

  6. Стъпка

    Изсипете внимателно втвърдената глазура върху ягодите.

  7. Стъпка

    Накрая разтопете крема от шамфъстък и нарежете на едри парчета шамфъстъците. Декорирайте ги върху безглутеновия ягодов сладкиш.

Професионален съвет от Лин:

Бисквитеният блат има много приложения и съставките за блата могат лесно да се напаснат спрямо сезона и сезонните продукти. Просто заменете ягодите с малини през лятото, през есента- с грозде, а през зимата- с мандарини. 

  1. Марка: dmBio; Име на продукта: Био нерафинирана тръстикова захар, 500 g; Цена: 6,99 лв.; Основна цена: 0,5 kg (13,98 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,758 от 5 звезди при 124 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио нерафинирана тръстикова захар dmBio
    Марка на dm лого
    3,57 €
    6,99 лв.
    0,5 kg (7,15 € за 1 kg)0,5 kg (13,98 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  2. Марка: dmBio; Име на продукта: Био сироп от агаве, 250 ml; Цена: 7,95 лв.; Основна цена: 0,25 L (31,80 лв. за 1 L); Марка на dm лого, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 4,918 от 5 звезди при 206 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио сироп от агаве dmBio
    Марка на dm лого
    4,06 €
    7,95 лв.
    0,25 L (16,26 € за 1 L)0,25 L (31,80 лв. за 1 L)
    Налично за доставка
  3. Марка: dmBio; Име на продукта: Био бакпулвер (4 бр. x 17 g), 68 g; Цена: 2,69 лв.; Основна цена: 0,068 kg (39,56 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 5 от 5 звезди при 16 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио бакпулвер (4 бр. x 17 g) dmBio
    Марка на dm лого
    1,38 €
    2,69 лв.
    0,068 kg (20,23 € за 1 kg)0,068 kg (39,56 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  4. Марка: dmBio; Име на продукта: Био безглутеново овесено брашно, 500 g; Цена: 4,99 лв.; Основна цена: 0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,659 от 5 звезди при 126 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио безглутеново овесено брашно dmBio
    Марка на dm лого
    2,55 €
    4,99 лв.
    0,5 kg (5,10 € за 1 kg)0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg)
    Налично за доставка
  5. Марка: dmBio; Име на продукта: Био овесена напитка без глутен, 1 L; Цена: 3,95 лв.; Основна цена: 1 L (3,95 лв. за 1 L); Марка на dm лого; 4,707 от 5 звезди при 157 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинБио овесена напитка без глутен dmBio
    Марка на dm лого
    2,02 €
    3,95 лв.
    1 L (2,02 € за 1 L)1 L (3,95 лв. за 1 L)
    Налично за доставка
  6. Марка: Profissimo; Име на продукта: Хартия за печене на отделни листове, 30 бр.; Цена: 3,45 лв.; Основна цена: 30 бр. (0,12 лв. за 1 бр.); Марка на dm лого, Verpackung größer/gleich 70% Recyclinganteil Grafik; 3,997 от 5 звезди при 365 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазинХартия за печене на отделни листове Profissimo
    Марка на dm лого
    1,76 €
    3,45 лв.
    30 бр. (0,06 € за 1 бр.)30 бр. (0,12 лв. за 1 бр.)
    Налично за доставка

Край на списъка