Безглутенов сладкиш с ягоди
автор Лин Нахде (@maisterwerk)
9.09.2024 г.
Готово за 90 мин.
Без глутен
•
Десерт
Съставки
За бисквитения блат:
4 яйца на стайна температура
4 с.л. вода
1 щипка сол
100 гр dmBio био сурова тръстикова захар
25 гр dmBio био сироп от агаве
1 пакетче ванилова захар
2 с.л. сироп от цвят на бъз
1 с.л. dmBio био бакпулвер
150 гр dmBio био безглутеново овесено брашно
Масло за намазняване на формата за печене
За пудинга с крем от шамфъстък и ванилия:
1 пакетче ванилов пудинг
1 с.л. dmBio био сурова тръстикова захар
175 мл dmBio Био овесена напитка без глутен
80 гр крем от шамфъстък, разтопен
За глазурата и блата на тортата:
2 пакетчета веган желиращ агент
100 мл червен сок, напр. сок от череши
50 гр нарязан шамфъстък
50 гр крем от шамфъстък, разтопен
500 гр ягоди
Подготовка
За биксвитения блат:
Стъпка
Първо счупете яйцата и разбийте белтъците със сол във висок съд, докато не се получи еднородна консистенция.
Стъпка
След това разбийте жълтъка с вода, сироп от бъз, тръстикова захар, ванилова захар и сок от агаве за 5 до 7 мин.
Стъпка
Сега смесете безглутеновата овесена напитка с бакпулвер и след това пресейте, като добавяте в разбития белтък. Разбърквайте непрестанно в продължение на около 5 мин., за да влезе достатъчно въдух в тестото и за да стане пухкаво.
Стъпка
Следващата стъпка е предварително да загреете фурната на 180° на горен реотан и да намазните формата за печене с масло.
Стъпка
С помощта на шпатула постепенно и внимателно отделете белтъка от бисквитения блат.
Стъпка
Изсипете тестото във форма за печене и я поставете в средната част на фурната, като печете за около 20 мин., докато тестото не стане светлозлатисто и се втвърди
Стъпка
Оставете сладкиша на изстине добре и след това го извадете внимателно от формата.
За тортения блат:
Стъпка
За начало в тенджера разбъркайте до получаване на гладка консистенция глазурата за тортата със 100 мл плодов сок и оставете леко да ври за около минута на котлона.
Стъпка
Оставете глазурата за тортата да стегне в хладилника.
Стъпка
Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката и междувременно разтопете крема от шамфъстък. След това махнете тенджерата от котлона и разбъркайте крема от шамфъстък с още топлата смес.
Стъпка
Оставете пудинга да се изстуди за кратко, докато все още е с кремава консистенция, но не е твърде горещ. Разбърквайте добре, за да не се образуват люспи. След това разпределете равномерно изстудения пудинг върху блата.
Стъпка
Измийте ягодите, оставете ги да изсъхнат, премахнете дръжките и ги нарежете на малки кръгчета, след което ги подредете върху тортата.
Стъпка
Изсипете внимателно втвърдената глазура върху ягодите.
Стъпка
Накрая разтопете крема от шамфъстък и нарежете на едри парчета шамфъстъците. Декорирайте ги върху безглутеновия ягодов сладкиш.
Професионален съвет от Лин:
Бисквитеният блат има много приложения и съставките за блата могат лесно да се напаснат спрямо сезона и сезонните продукти. Просто заменете ягодите с малини през лятото, през есента- с грозде, а през зимата- с мандарини.
Край на списъка