Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Приготвяне на смес от подправки за коледни меденки

Lebkuchengewürz selber machen

Коледни вафлени меденки, джинджифилови меденки или меденки сърца: всички тези деликатеси получават своя специален, топъл, зимен вкус от сместа от подправки, която съдържат. Това е много лесно да се приготви в собствената Ви кухня: Научете как да си приготвите сами подправки за коледни меденки тук.

От какво се състои сместа от подправки за коледни меденки?

Какви подправки често влизат в състава на коледните меденки? Сместа от подправки за меденки не е строго определена. Всеки производител, всеки пекар има своя собствена рецепта, която варира по отношение на съставките и техните съотношения помежду им. Съществуват дори регионални различия в традиционно предаваните смеси от подправки за меденки. В сместа за меденки обикновено се включват следните подправки:

  • канела
  • звезден анасон или анасон
  • джинджифил
  • кардамон
  • кориандър
  • карамфил
  • бахар
  • индийско орехче
  • джинджифил

По желание някои смеси от подправки за коледни меденки съдържат допълнителни ароматни компоненти като копър, ванилия, мускат (сушени цветове на индийско орехче) и кори от цитрусови плодове.

Каква е ролята на канелата?

Когато купувате канела, за да си направите подправка за меденки, избирате между две различни качества на продукта. Канелата се получава от изсушената кора на две канелени дървета: цейлонската канела ("истинска канела") и канелата касия ("касия канела"). Последният продукт е по-евтин и съставките му се различават донякъде от тези на "истинската канела". Преди всичко делът на кумарина в канелата касия е по-висок - вещество, което е потенциално вредно за черния дроб в случай на предозиране. Затова, ако сами приготвяте подправката за меденки, определено трябва да изберете висококачествената цейлонска канела.

Смесете сами подправката за коледни меденки: инструкции

Какви съставки Ви трябват, за да приготвите своя собствена подправка за коледни меденки? Както беше споменато, няма авторитетна основна рецепта за подправка за меденки. В крайна сметка Вашият вкус е този, който решава върху кои вкусови нюанси искате да наблегнете във Вашата домашна подправка за меденки и с кои допълнителни аромати искате да я усъвършенствате. Следното съотношение на основните съставки е приблизително ориентировъчно:

  • 35 г канела
  • 8 г карамфил
  • 8 г индийско орехче
  • 8 г кардамон
  • 4 г бахар
  • 4 г анасон/звезден анасон
  • 4 г кориандър
  • 2 г джинджифил

Съвет: Експериментирайте с пропорциите, за да откриете любимата си комбинация. Единственото важно нещо е канелата, като основна съставка, винаги да е с най-голям дял спрямо останалите подправки. Освен това винаги трябва да се спазва редът на тегловните съотношения на другите подправки: от много канела до малко джинджифил.

Как да си направите сами подправка за коледни меденки?

Приготвянето на сместа от подправки е много просто. Със следните инструкции Вашата подправка за меденки е домашно приготвена, оптимално съобразена с Вашия вкус, готова и бутилирана за нула време:

  1. Претеглете желаните съставки.
  2. Счукайте едро пръчките канела и звездовидния анасон в хаванче. Забележка: При звездовидния анасон се използват не само семената, но и "шипките".
  3. Смесете всички съставки.
  4. След това смелете всичко или количеството, което е необходимо, на прах (вж. по-долу).
  5. Прехвърлете в буркан с винтова капачка и съхранявайте на хладно и тъмно място.

Какво количество е необходимо?

Препоръчителните количества за правилната доза подправка за меденки варират в зависимост от рецептата. Приблизителният ориентир за печене е около двадесет грама от сместа с подправки на килограм тесто. Ако сами приготвяте подправката за меденки, най-добре е внимателно да опитате на вкус до точното количество за Вашата смес за печене.

Как да използваме сместа от подправки за коледни меденки?

Можете да използвате сместа и извън коледното печене. Но за какво можете да използвате домашно приготвената подправка за коледни меденки? Универсалната смес от подправки се съчетава перфектно с други печива, като плодов хляб и торти, както и с други сладкиши:

  • Десерти: Млякото с ориз, грисът, сладоледът или пудингът могат да бъдат усъвършенствани с домашна подправка за коледни меденки.
  • Ябълки: Ябълковото пюре или печените ябълки се превръщат в специално лакомство с подправките.
  • Напитки: Горещите напитки като чай, пунш или греяно вино получават топла зимна нотка с подправката за коледни меденки. Също така вкусно: ликьор с подправка за коледни меденки.
  • Намазки: Желетата и конфитюрите придобиват специален вкус със сместа от подправки.
  • Обилни ястия: Домашната подправка за коледни меденки е изненадваща и вкусна в червено зеле, сос и върху печено месо.

Смес от подправки за коледни меденки - какъв е срокът на годност?

Подправката за коледни меденки се съхранява най-добре по същия начин като другите подправки: на сухо, херметически затворено място и защитена от светлина. Това означава или в непрозрачен съд, или в затворен шкаф. При тези условия сместа от подправки може да се съхранява до три години. Ако се съхранява за по-дълъг период, подправката няма да се развали, но с течение на времето ще загуби интензивността на аромата си.

Съвет: Ароматът на подправката за коледни меденки се разкрива най-добре, ако я смелите прясно преди да я използвате, например в електрическа мелничка за подправки или ръчно в хаванче.

Направете си сами универсална подправка за коледни меденки

Както по класическия начин за печене на коледни бисквити, така и за други кулинарни приложения: Домашно приготвената подправка за коледни меденки придава специфичен вкус на печенето, готвенето и дори на напитките. Започвайки с основните съставки, можете да разработите своя лична смес от подправки и да я използвате за създаване на специални изкушения - не само по време на коледния сезон.

Често задавани въпроси

Всъщност канелата е основният компонент на подправката за коледни меденки. В зависимост от сместа, видът на използваната канела оказва значително влияние върху вкуса и качеството. Струва си да знаете: В скандинавските рецепти за подправки за меденки съдържанието на канела обикновено е значително по-ниско.

Ако се консумира прекомерно количество, съдържащият се в канелата кумарин може да повлияе на стойностите на черния дроб. Възрастен човек с нормално тегло не трябва да консумира повече от два грама касия канела дневно. Страдащите от алергии, които са чувствителни към някоя от подправките, също трябва да бъдат внимателни, когато консумират коледни меденки.

Хранителното съдържание на подправката за меденки е около 340 ккал на 100 грама, в зависимост от състава.

Край на списъка

Подходящи продуктови категории