Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Ориз

Проверка на наличност в
5 продукта
Сортиране по:
Марка: dmBio; Име на продукта: Био пълнозърнест ориз Басмати, 500 g; Цена: 5,69 лв.; Основна цена: 0,5 kg (11,38 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,384 от 5 звезди при 125 оценкиБио пълнозърнест ориз Басмати dmBio
Марка на dm лого
2,91 €
5,69 лв.
0,5 kg (5,82 € за 1 kg)0,5 kg (11,38 лв. за 1 kg)
Марка: dmBio; Име на продукта: Био бял ориз басмати, 1 000 g; Цена: 9,99 лв.; Основна цена: 1 kg (9,99 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,679 от 5 звезди при 246 оценкиБио бял ориз басмати dmBio
Марка на dm лого
5,11 €
9,99 лв.
1 kg (5,11 € за 1 kg)1 kg (9,99 лв. за 1 kg)
Марка: dmBio; Име на продукта: Био жасминов ориз, 500 g; Цена: 4,99 лв.; Основна цена: 0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,753 от 5 звезди при 81 оценкиБио жасминов ориз dmBio
Марка на dm лого
2,55 €
4,99 лв.
0,5 kg (5,10 € за 1 kg)0,5 kg (9,98 лв. за 1 kg)
Марка: dmBio; Име на продукта: Био дългозърнест и див ориз Express, 250 g; Цена: 4,49 лв.; Основна цена: 0,25 kg (17,96 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,652 от 5 звезди при 69 оценкиБио дългозърнест и див ориз Express dmBio
Марка на dm лого
2,30 €
4,49 лв.
0,25 kg (9,18 € за 1 kg)0,25 kg (17,96 лв. за 1 kg)
Марка: dmBio; Име на продукта: Био ориз за Ризото Carnaroli, 500 g; Цена: 7,99 лв.; Основна цена: 500 kg (0,02 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,935 от 5 звезди при 107 оценкиБио ориз за Ризото Carnaroli dmBio
Марка на dm лого
4,09 €
7,99 лв.
500 kg (0,01 € за 1 kg)500 kg (0,02 лв. за 1 kg)

Оризът – източник на енергия с много приложения и начини за приготвяне

За да балансирате храненето си, е важно да включите в ежедневната си диета както протеини, така и въглехидрати. Въглехидратите ни осигуряват необходимата енергия за попълване на енергийните резерви в организма и за преминаване през деня. Оризът е подходящ източник на енергия. Ако разгледате традиционните ястия на различни култури, ще забележите по колко различни начини той може да бъде обработен. Дали ще приготвите ориза с месо, зеленчуци или като десерт, зависи от Вас, но определено си струва да експериментирате!

Открийте всичко по тази тема в онлайн магазина на dm. Опитайте различни видове ориз с био качество и се вдъхновете за нови ястия от продуктите на dmBio.

Различните видове ориз

Оризът е една от най-старите зърнени култури в света. Той произхожда от Азия, където е отглеждан още през 1500 г. пр.н.е. Оттогава са се появили много различни сортове и в момента се различават повече от 100 000 видове ориз по целия свят. Като цяло обаче тази зърнена култура се подразделя на дългозърнест, кръглозърнест и среднозърнест ориз.

  • Дългозърнестият ориз представлява дълги и тесни зърна, които не се слепват. Към този сорт принадлежат жасминовият ориз или оризът басмати.
  • Кръглозърнестият ориз, както подсказва името, е с кръгли и по-къси зърна, от които се получава слепен ориз. Тук се включват оризът за суши, за ризото или за мляко с ориз.
  • Среднозърнестият ориз често се разглежда като подвид. Той има подобна форма като кръглозърнестия ориз, но е с 5-6 милиметра по-дълъг и се слепва повече от дългозърнестия ориз.

Освен това видовете ориз се различават по начина на обработване:

  • Натуралният ориз, наричан още пълнозърнест или кафяв ориз, е небелен и е запазил своята сребриста обвивка. Поради това той съдържа много повече витамини, микроелементи и фибри и е особено питателен.
  • Белият ориз се обработва напълно. С това той губи много от хранителните си вещества, но има много по-дълъг срок на годност.
  • В бланширания ориз по време на преработката хранителните вещества се пресоват във вътрешността на зърната. Въпреки че след това те се полират, оризът запазва по-голямата част от витамините, но все пак губи фибри.

Как да приготвим правилно ориза?

Често избираме ориз, за да приготвим лека и вкусна гарнитура  – но как да сготвим ориза, така че да се получи правилната консистенция? Ето няколко съвета:

  • Не прекалявайте с количеството! В повечето случаи се приготвя твърде голямо количество ориз, който след това остава. Оризът е най-вкусен, когато е пресен!
  • Преди да сложите ориза в тенджерата, трябва да го измиете старателно с помощта на сито, като го размесвате добре с върховете на пръстите, докато водата стане бистра и не се отделя повече нишесте.
  • Изсипете ориза в тенджерата и добавете прясна вода в съотношение 1:1.5. Това означава една и половина чаша вода за една чаша ориз.
  • Поръсете малко сол върху ориза
  • Оставете да ври за около 10 минути

Готово! Насладете се на прясно приготвен ориз с месо, тофу, зеленчуци, къри или го разбъркайте с яйце!

Десерти с ориз

Оризът може да се яде не само като солено ястие, но и да бъде приготвен по сладък начин. В много култури оризът се комбинира с мляко, захар или мед и плодове в сутляш с плодова гарнитура. Ако сте веган, вместо краве мляко можете просто да използвате различни видове растителни напитки - от соя, овес или други. Когато приготвяте мляко с ориз, сте свободни да избирате с кои вкусни съставки да усъвършенствате това прекрасно ястие, но щипка канела или какао винаги е страхотен завършек!

Ако сте в настроение за страхотно ястие с ориз, то ние имаме добри новини за Вас: в онлайн магазина на dm ще намерите голям асортимент от висококачествени хранителни продукти, които ще доставим до прага на дома Ви. Поръчайте още днес!