Ориз
Оризът – източник на енергия с много приложения и начини за приготвяне
За да балансирате храненето си, е важно да включите в ежедневната си диета както протеини, така и въглехидрати. Въглехидратите ни осигуряват необходимата енергия за попълване на енергийните резерви в организма и за преминаване през деня. Оризът е подходящ източник на енергия. Ако разгледате традиционните ястия на различни култури, ще забележите по колко различни начини той може да бъде обработен. Дали ще приготвите ориза с месо, зеленчуци или като десерт, зависи от Вас, но определено си струва да експериментирате!
Открийте всичко по тази тема в онлайн магазина на dm. Опитайте различни видове ориз с био качество и се вдъхновете за нови ястия от продуктите на dmBio.
Различните видове ориз
Оризът е една от най-старите зърнени култури в света. Той произхожда от Азия, където е отглеждан още през 1500 г. пр.н.е. Оттогава са се появили много различни сортове и в момента се различават повече от 100 000 видове ориз по целия свят. Като цяло обаче тази зърнена култура се подразделя на дългозърнест, кръглозърнест и среднозърнест ориз.
- Дългозърнестият ориз представлява дълги и тесни зърна, които не се слепват. Към този сорт принадлежат жасминовият ориз или оризът басмати.
- Кръглозърнестият ориз, както подсказва името, е с кръгли и по-къси зърна, от които се получава слепен ориз. Тук се включват оризът за суши, за ризото или за мляко с ориз.
- Среднозърнестият ориз често се разглежда като подвид. Той има подобна форма като кръглозърнестия ориз, но е с 5-6 милиметра по-дълъг и се слепва повече от дългозърнестия ориз.
Освен това видовете ориз се различават по начина на обработване:
- Натуралният ориз, наричан още пълнозърнест или кафяв ориз, е небелен и е запазил своята сребриста обвивка. Поради това той съдържа много повече витамини, микроелементи и фибри и е особено питателен.
- Белият ориз се обработва напълно. С това той губи много от хранителните си вещества, но има много по-дълъг срок на годност.
- В бланширания ориз по време на преработката хранителните вещества се пресоват във вътрешността на зърната. Въпреки че след това те се полират, оризът запазва по-голямата част от витамините, но все пак губи фибри.
Как да приготвим правилно ориза?
Често избираме ориз, за да приготвим лека и вкусна гарнитура – но как да сготвим ориза, така че да се получи правилната консистенция? Ето няколко съвета:
- Не прекалявайте с количеството! В повечето случаи се приготвя твърде голямо количество ориз, който след това остава. Оризът е най-вкусен, когато е пресен!
- Преди да сложите ориза в тенджерата, трябва да го измиете старателно с помощта на сито, като го размесвате добре с върховете на пръстите, докато водата стане бистра и не се отделя повече нишесте.
- Изсипете ориза в тенджерата и добавете прясна вода в съотношение 1:1.5. Това означава една и половина чаша вода за една чаша ориз.
- Поръсете малко сол върху ориза
- Оставете да ври за около 10 минути
Готово! Насладете се на прясно приготвен ориз с месо, тофу, зеленчуци, къри или го разбъркайте с яйце!
Десерти с ориз
Оризът може да се яде не само като солено ястие, но и да бъде приготвен по сладък начин. В много култури оризът се комбинира с мляко, захар или мед и плодове в сутляш с плодова гарнитура. Ако сте веган, вместо краве мляко можете просто да използвате различни видове растителни напитки - от соя, овес или други. Когато приготвяте мляко с ориз, сте свободни да избирате с кои вкусни съставки да усъвършенствате това прекрасно ястие, но щипка канела или какао винаги е страхотен завършек!
Ако сте в настроение за страхотно ястие с ориз, то ние имаме добри новини за Вас: в онлайн магазина на dm ще намерите голям асортимент от висококачествени хранителни продукти, които ще доставим до прага на дома Ви. Поръчайте още днес!