Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Италианска устойчива вечер

Три зелени идеи за веган италианско удоволствие. 

dm България

Време за четене 3 мин.

4.09.2024 г.

Устойчива италианска вечер

Спагетите Болонезе, пицата Маргарита и традиционното тирамису имат няколко общи черти: Тези италиански ястия са популярни, дават усещането за празник още от първата хапка и - когато се приготвят по традиционния начин - за съжаление не са съвсем екологични. Храните от животински произход, като месо и млечни продукти, имат голям екологичен отпечатък. Но ако искате да се храните по природосъобразен начин, не е нужно да пропускате италианските специалитети! Благодарение на вкусни храни като соеви стърготини и дрождови люспи пицата и пастата могат да бъдат направени веган за нула време, което ги прави едновременно вкусни и устойчиви.

Съвет: Ефективното готвене означава възможно най-икономично използване на енергията! Затова тенджерата винаги трябва да е с подходящ капак и да използвате само толкова вода, колкото наистина Ви е необходима.

Идея 1: Веган спагети Болонезе

Повишената консумация на месо има пряко въздействие върху биоразнообразието, почвата, водата и не на последно място върху собственото ни здраве. Така че защо да не се обръщаме по-често към богати на протеини алтернативи на месото? dmBio тофу е 100 % на растителна основа. Различните видове тофу могат да се използват за приготвяне на вкусни вегетариански или вегански версии на класическите лазаня, спагети болонезе и други подобни!

Край на списъка

Идея 2: Всичко със сирена? Не е задължително! 

Пица, лазаня, запеканка: Кой може да откаже на това? Въпреки че тези ястия със сигурност ще се харесат на всички вкусове, все още има какво да се подобри, когато става въпрос за устойчивост. В крайна сметка сиренето, използвано за тях, е един от най-големите причинители на CO2 в нашето хранене и от време на време може да бъде заменено с веган алтернатива. Например, от дрождови люспи, смесени с малко масло от кашу и топла вода, се получава чудесен кремообразен заместител на сиренето и кашкавала за запичане на най-различни ястия, или можете да използвате веган пармезан. И между другото: "заклетите" вегани също се кълнат в ядките кашу като заместител на сиренето ... Насладете се на ястието си! 

Край на списъка

Идея 3: Веган съвет за традиционен десерт 

Многостранна устойчивост: Нахутът dmBio е подходящ за различни веган десерти. Всъщност обаче не става въпрос за самия нахут, а за течността, в която се съхранява. Водата от нахут, известна сред професионалистите като аквафаба, може лесно да се разбие и да се използва като разбит яйчен белтък. От нея например могат да се приготвят вкусни италиански амарети - 100 % веган и следователно особено екологично чисти. А ако след италианската вечер сте си харесали интернационална кухня, следващия път можете да използвате подобната на яйчен белтък смес с малко разтопен шоколад, за да приготвите веган шоколадов мус

Край на списъка