Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Печене, съобразено с климата: лесно и веган 

Веган печенето означава да избягвате млякото, сметаната и яйцата. Но как да го направите? 

ustoichivo pechene

Всеки, който смята, че трябва да се лиши от вкусни десерти като торти, пайове и шоколадови мъфини, когато спазва веган диета, все още не е намерил правилните алтернативи за печене. Съставките като яйце, сметана и млечен шоколад могат лесно да бъдат заменени - резултатът със сигурност ще бъде също толкова вкусен, а и ще спести емисии на CO₂. Това е полезно не само за климата, но и за мозъка Ви: Експериментирането с веган алтернативи също така насърчава креативността. Представяме Ви три зелени идеи, които ще събудят апетита Ви за веган печене: 

Идея 1: Ябълково пюре като заместител на яйцата  

Имате желание за вкусна и сочна торта, но нямате яйца вкъщи? Всеки любител на сладкиши трябва да знае този веган съвет. Мъфините, бисквитените торти и други подобни печива могат лесно да се приготвят без яйца. От 60 до 70 г ябълково пюре замества едно яйце и има свойството да свързва храната! Ароматът на ябълка се губи почти напълно по време на печенето, което прави шоколадовите мъфини и подобни на тях влажни и твърди. Особено вкусно е, когато е биологично: Сертифицираното биологично ябълково пюре съдържа 100 % ябълки от биологично земеделие и е отличено със знака за биологично производство. 

Край на списъка

Идея 2: Тъмен шоколад вместо млечен шоколад! 

Шоколадът често съдържа мляко, чието производство е вредно за климата поради отделяните парникови газове. Повече мляко в шоколада означава и повече CO₂. Затова любителите на тъмния шоколад трябва да се притесняват по-малко за въглеродния отпечатък на своето шоколадово блокче, отколкото почитателите на млечния шоколад, тъй като тъмният шоколад обикновено не съдържа краве мляко. Органичните съставки и по-екологичните опаковки без алуминиево фолио често са допълнителен бонус. 

Край на списъка

Идея 3: Овесена сметана замества сметаната 

Тъжна равносметка: Сметаната и сиренето са сред основните храни, които вредят на климата. Производството им изисква особено голямо количество мляко и следователно води до емисии на CO₂ - колкото по-високо е съдържанието на мазнини в крайния продукт, толкова по-лош е въглеродният отпечатък. Затова е добре, че има веган алтернативи, които придават същия кремообразен вкус при печене: Овесен крем или овесена каша, например. Те усъвършенстват сосове, запеканки, супи и дори десерти на овесена основа. Хайде, извадете лъжицата си и помислете отново! 

Край на списъка