Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Глюкоза: Действие и дозиране 

Без значение дали говорим за декстроза, гроздова захар или глюкоза - всички тези термини се отнасят до един и също вещество. Ще Ви разкажем какви свойства и действия се приписват на този важен източник на енергия, как да дозирате глюкозата и за какво да внимавате, ако имате диабет.

dm-drogeriemarkt

dm България

Време за четене 3 мин.

17.06.2024 г.

glyukoza

Какво представлява глюкозата?

Глюкозата принадлежи към групата на въглехидратите, които заедно с мазнините и протеините са основните хранителни вещества за човека. Тя е най-важният монозахарид и се нарича още гроздова захар или декстроза в медицината. Различните наименования винаги се отнасят към една и съща молекула. Глюкозата е натурално захарно вещество. Тя се съдържа в храни като хляб, ориз, както и в сладки плодове и мед. Глюкозата се получава и от нишесте, например царевично нишесте, което се разгражда на отделните си компоненти с помощта на ензими.   

Как действа глюкозата?

Човешкото тяло осигурява голяма част от своята енергия от декстрозата. То се нуждае от енергия за мозъчната дейност, всяко движение на мускулите, за снабдяване на сърцето, белите дробове, червата, както и за производството на топлина. Когато консумираме декстроза, не е необходимо храносмилателната ни система да работи. Декстрозата влиза директно в кръвта и е най-бързият въглехидрат. Тя е идентична с кръвната захар на организма и се транспортира чрез кръвта директно до всички органи и клетки в тялото, включително до мозъка. 

Как можем да приемаме глюкозата?

Когато нямате достатъчно енергия и нивото на кръвната захар значително пада, е добре незабавно да приемете глюкоза. В този случай обаче не трябва да се приема голямо количество наведнъж, а по-добре да се вземат малки порции на кратки интервали. Идеалният вариант тук е гроздовата захар под формата на таблетки. Просто взимайте половин таблетка на всеки 15 до 20 минути. Тази доза повишава нивото на кръвната захар до нормалното и го поддържа на тази стойност. 

Глюкоза и диабет: За какво трябва да внимаваме? 

Гроздовата захар играе важна роля и при диабет тип 2. Ако имате недостиг на хормона инсулин или той не се усвоява правилно, то клетките не могат да усвоят (изцяло) глюкозата. Тя остава в кръвта, което повишава нивата на кръвната захар. При постоянно повишени нива на кръвна захар, глюкозата може да навреди на кръвоносните съдове.  

Затова на диабетиците се препоръчва да консумират предимно сложни въглехидрати и да бъдат внимателни с гроздовата захар. В някои случаи глюкозата може да помогне на хората с диабет: например, ако е било инжектирано твърде високо количество инсулин и се очаква хипогликемия, глюкозата може да бъде използвана за бързо регулиране нивата на кръвна захар. Винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да приложите каквито и да е методи, включващи глюкоза.

Край на списъка