Натурално цветно: Боядисване на великденски яйца с обелки от лук
Великден е точно зад ъгъла и все се появява един въпрос: Не, не въпросът за кокошката или яйцето, а за най-добрия и естествен начин за боядисване на яйца. Научете всичко, което трябва да знаете за боядисването на великденски яйца с обелки от лук.
dm България
Време за четене 6 мин.
•
4.04.2025 г.
Боядисване на великденски яйца: цветна приказка
Веселото празнуване на Великден определено включва цветни великденски яйца. Креативността Ви няма граници, тъй като има различни начини да ги направите цветни: Било то с обикновена боя от магазините или с традиционното боядисване на великденски яйца с натурални съставки като обелки от лук, цвекло, спанак, куркума или други естествени храни. Съществуват и многобройни техники за изработване на красиви шарки върху великденските яйца. Тук ще намерите подробна информация и общи съвети за какво да внимавате при боядисването на великденски яйца с обелки от лук.
Великденско боядисване на яйца: oбщи съвети
Разбира се, има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато оцветявате яйца, за да постигнете възможно най-добър резултат:
Най-важното правило при боядисването на великденски яйца: Яйцата не трябва да са прекалено пресни. Във всеки случай трябва да са минали седем до четиринадесет дни от снасянето на яйцата. Причината за това е, че в яйцето вече се е образувало малко въздушно мехурче, което издържа по-добре на дългия процес на варене и черупката не се пука толкова лесно от налягането. Освен това те се обелват по-лесно и имат по-добър вкус, който се развива едва след около 10 дни.
По-добре е да се използват малки яйца. Това е така, защото те са от по-млади кокошки и черупките им са по-гладки и устойчиви, така че по-добре могат да улавят цвета на боята.
Докато яйцата станат подходящи за боядисване, ги съхранявайте в хладилника с острия край надолу, защото в противен случай ще се развалят по-бързо.
Ако искате да боядисате великденските яйца по естествен начин, особено в светли цветове, белите яйца са по-добри от кафявите. Последните придават на цвета по-тъмен основен тон.
Извадете яйцата от хладилника достатъчно рано, за да могат да се поставят в съда за боядисване при стайна температура.
Преди боядисване почистете добре яйцата с оцетна вода. Това помага за по-доброто абсорбиране на цвета.
Най-добре е яйцата да се боядисват в стъклени или емайлирани съдове. Ако обаче използвате метални, цветът може да се промени, а съдовете често не могат да се почистват напълно.
За по-наситен цвят можете да оставите яйцата да престоят известно време в охладената течност с боя.
Можете да оптимизирате резултата от боядисването, като прибавите някои добавки: Алуминият прави цвета по-наситен, а железният гвоздей потъмнява зеленото и жълтото.
След боядисването натрийте яйцата с няколко капки олио за готвене, за да накарате цветовете да изпъкнат и да им придадете красив блясък.
Оцветяване на великденски яйца с обелки от лук
Ако решите да боядисате великденските яйца с обелки от лук, можете да възродите старите традиции и да създадете красиво великденско гнездо, както го е правила баба. Боядисването на великденските яйца с обелки от лук е много лесно и има чудесен ефект: Те оцветяват белите яйца в топли кафяви тонове и придават на кафявите яйца красив дървесен вид.
Тайна съставка: оцет
Оцетът е задължителен при боядисването на великденски яйца с обелки от лук или други естествени съставки. Първо, можете предварително да обработите яйцата с оцетна вода и второ, можете да го добавите към запарката, тъй като той леко атакува черупката на яйцата и по този начин помага за по-доброто абсорбиране на цвета.
Оцветяване на великденски яйца с обелки от лук: инструкции
За да оцветите великденските яйца с обелки от лук, ще Ви трябват:
бели яйца
обелки от лук (жълти и червени обелки от лук за различни цветови нюанси)
голям съд
вода
оцет
памучни тампони
олио за готвене
по желание: гумени ластици за създаване на шарки
1. Пригответе обелките от лук
Съберете външните обелки на жълтия и червения лук и ги поставете в голяма тенджера. Колкото повече обелки използвате, толкова по-наситен ще бъде цветът на яйцата. Съотношението от около 4-5 обелки на едно яйце трябва да е достатъчно.
2. Пригответе цветната запарка
След това напълнете съда с вода и добавете две или три супени лъжици оцет. Оставете сместа да заври и оставете корите да къкрят на слаб огън за около 15 - 20 минути, докато бульонът придобие тъмночервеникаво-кафяв цвят.
3. Пригответе яйцата
След това внимателно почистете яйцата с памучен тампон, напоен с оцет. По този начин сравнително лесно ще отстраните замърсяванията.
4. Сварете яйцата
След това поставете суровите яйца в тенджерата и се уверете, че са напълно покрити с оцветената вода. Оставете ги да се варят за около десет минути. Отстранете тенджерата от котлона и оставете яйцата да престоят във водата за около половин час. Можете да променяте и експериментирате с времето за оцветяване. Най-добре е да обръщате яйцата от време на време, за да проверите дали е постигнат желаният цвят.
5. Изсушете и придадете блясък
Извадете боядисаните яйца от водата с помощта на лъжица, отстранете обелките на лука и поставете яйцата върху решетка, за да изсъхнат. Накрая можете да натриете боядисаните яйца с малко олио за готвене, за да създадете красив естествен блясък.
СЪВЕТ: Креативни алтернативи: Ако искате да добавите шарки към яйцата си, преди да ги оцветите, поставете поне 3-4 гумена ластика около яйцето. Ластиците могат да се пресичат на различни места. Лентите ще оставят тънки бели линии върху яйцето след оцветяването, което ще му придаде страхотен ефект.
Край на списъка



