Оцет и олио
Чудесни за овкусяване – оцет и олио от онлайн магазина на dm
Зехтин за салатата и олио за пържене на тиган – това е обичайният инвентар в кухнята. Един поглед отвъд ръба на чинията обаче показва, че светът на различните видове здравословно олио и оцет е наистина разнообразен. Открийте ги още сега.
Какви са различните видове оцет?
При оцета се различават основно ферментирал и ароматизиран оцет. Както подсказва името, ферментиралият оцет се произвежда чрез процес на ферментация. Ароматизираният оцет, от друга страна, само се добавя към определен продукт. Взема се готов оцет и се смесва например с малинов сок или малиново пюре, за да се получи плодов вкус.
Други видове оцет също осигуряват уникално вкусово преживяване. Плодовите оцети имат сравнително ниско съдържание на оцетна киселина и се характеризират с мек вкус. Винените оцети също са вид плодов оцет, тъй като се получават от грозде, но виното има по-високо съдържание на алкохол от ферментиралия плодов сок, което прави вкусът на винения оцет значително по-кисел. Един от най-сложните за производство видове оцет без съмнение е зеленчуковият оцет. Поради по-ниското съдържание на захар в този случай са подходящи морковите, доматите или аспержите.
По този начин всичко в кухнята работи като по масло
Като изключим безспорните вкусови предимства олиото има също и много ползи за здравето. То предоставя на тялото ни редица важни хранителни вещества като мазнини, витамин Е и мастни киселини. Преди всичко то съдържа важни омега-3 и омега-6 мастни киселини, които тялото ни не е в състояние да произведе само. Тези съставки най-често се срещат в рапичното, лененото и ореховото олио. Наситените мастни киселини също са източник на енергия, като тялото ни се нуждае от тях в малки количества. В допълнение, мазнините позволяват също и усвояването на мастноразтворими витамини.
Дали за салати, пържене или овкусяване на други ястия – в онлайн магазина на dm можете да намерите голямо разнообразие и избор от различни сортове оцет и олио на топ марката dmBio.