Хлебче с тиква и канела

dm България
2.10.2025 г.

Готово за 75 мин.
Подготовка: 30 мин.
•
Готвене/печене: 45 мин.
343 kcal / порция
Съставки
за 12 Порции (1 хлебче)
за хлебчето с тиква и канела
500 g брашно
125 ml овесено мляко
125 g захар
110 g масло
1 яйце
1 жълтък
180 g пюре от тиква
1 ч.л. сол
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче мая за хляб
за пълнежа
80 g много омекнало масло
3 ч.л. канела
60 g захар
Подготовка
на хлебчето с тиква и канела
Стъпка
За пюрето от тиква, загрейте фурната на 190 °C. Измийте тиквата, разрежете я на две, отрежете дръжката и извадете семките. След като сте покрили тавата с хартия за печене, печете тиквата 40-50 минути, докато можете лесно да я прободете с вилица. Оставете да изстине.
Стъпка
За тестото с мая сложете овесеното мляко, захарта, маслото на парчета, яйцето, жълтъка, тиквеното пюре, солта и ванилията в тенджера и загрейте сместа бавно, докато маслото се разтопи. Внимавайте сместа да не стане прекалено гореща, защото в противен случай маята ще загуби ефекта си! Разбърквайте непрекъснато.
Стъпка
Сега сложете брашното и маята в купа и разбъркайте. Добавете течните, топли (не горещи!) съставки. Месете с миксера с бъркалки за тесто в продължение на 5 минути, докато се получи тесто. След това оформете тестото на топка върху поръсена с брашно повърхност, прехвърлете го в леко поръсена с брашно купа и оставете на топло място, докато удвои обема си (около 1 час).
Стъпка
Подгответе кръгла форма за торта (с диаметър около 20-22 см) или форма за кекс. Ако формата не е с незалепващо покритие, препоръчително е да я намажете с масло и да я поръсите със захар.
Стъпка
Разточете тестото върху поръсена с брашно повърхност до дебелина около 1 см (около 40x35 см). Намажете с мекото масло, смесете захарта и канелата и поръсете равномерно върху маслото. Накрая нарежете на 16 малки правоъгълника с ролка за пица или остър нож.
Стъпка
Навийте правоъгълника по дължина на рулце като охлюв. След това поставете второ парче, като го припокриете леко. Направете същото с останалите парчета тесто, така че да се получи голямо руло. Цялото руло може да изглежда малко грубо.
Стъпка
Подредете правоъгълниците един зад друг в предварително подготвената форма за торта или кекс. Оставете да втасат още 15 минути. Междувременно загрейте фурната на 170 °C.
Стъпка
Печете хлебчето с тиква и канела около 40-45 минути. Ако повърхността стане прекалено кафява, можете да покриете хлебчето с алуминиево фолио след 30 минути. Оставете хлебчето да изстине малко, преди да го консумирате. Хлебчето е най-вкусно, когато е прясно.
Съвет
Най-добре съхранявайте хляба в купа с капак и го изяжте в рамките на три дни. След това хлябът може да се препече или да се тостира.