Булгур, киноа и др.
Булгур, киноа и други зърнени храни като източник на сила и енергия
Без значение дали става дума за булгур, киноа или кускус – екзотичните зърнени храни са лесни за приготвяне, с прекрасен вкус и могат да бъдат много здравословни. Нищо чудно тогава, че зърнените храни придобиват все повече популярност.
Булгур – суперхраната от Ориента
Булгурът се приготвя от пшеница и се използва като гарнитура. Състоящата се от по-едри зърна култура идва от Близкия изток и отдавна е основна храна в страни като Турция, Израел и Иран. Лесен за приготвяне и в същото време богат на фибри и много засищащ – малките зърна са суперхрана. Булгурът не трябва да се вари, а само да се остави да набъбне в гореща вода, тъй като още по време на производствения процес се обработва на пара. При това той не губи хранителни вещества, богат е на различни витамини от група В и витамин Е. Съдържа също и важни минерали като магнезий, цинк, калций и желязо. Зърнените храни са известни преди всичко от ориенталската кухня и особено от ливанското ястие табуле с домати, мента и зехтин, което се нарича още булгур салата. Тъй като булгурът почти няма собствен вкус, той често се овкусява с различни подправки и билки. Подходящ е както за веган рецепти със зеленчуци, така и като чудесна гарнитура към месото.
Киноа: лека и веган
Независимо дали се използва като гарнитура или за приготвяне на мекици, суфлета или десерти – киноата е подходяща за най-различни ястия. Веган и без глутен – зърната, добивани от южноамериканско растение, са подобни на познатите ни зърна като тези на пшеницата, но не принадлежат към нито една зърнена култура. Поради тази причина киноата се нарича също и псевдо-зърнена култура. Семената от киноа се култивират от повече от 5000 години и са били сред основните храни на инките. Семената не само са вкусни, но и печелят популярност преди всичко с високото съдържание си на хранителни вещества като желязо, фолиева киселина и магнезий. Това, което прави киноата специална, е, че тя почти не съдържа въглехидрати и поради това често е предпочитана съставка на различни диети. Преди всичко растението е източник на висококачествен протеин, който съдържа най-важните аминокиселини. По този начин чудотворните семена не отстъпват на животинските протеини. Освен това тази суперхрана е без глутен и съдържа много фибри, които стимулират храносмилането. Независимо дали ще е някоя лесна рецепта за салата или зеленчуци на тиган – киноата се приготвя бързо. Никога не е било толкова лесно да приготвяте веган ястия, които да са и вкусни!
Открийте булгур, киноа и други подобни продукти с био качество за здравословно хранене в онлайн магазина на dm!