Горчица, кетчуп и други
Горчица, кетчуп и други сосове с био качество
Горчицата, кетчупът и другите сосове отдавна са неизменна част от всяка кухня. Множество рецепти получават завършеност с тези подправки. В dm ще намерите горчица, кетчуп и други сосове, приготвени от висококачествени био съставки.
Всичко, което трябва да знаете за горчицата
Традиционно произведената горчица съдържа синапено семе, вода, оцет, сол, захар и подправки. Могат да се обработват бели, жълти, кафяви и черни синапени семена. В сила е: колкото по-тъмни са зърната, толкова по-люти са те. Така че не всички видове горчица са еднакви – прави се разграничение между:
- сладка горчица
- средно люта горчица
- люта горчица
- Дижонска горчица
- горчица Бордо
Горчицата съдържа освен това важни хранителни вещества, като витамини В1 и В3, витамин Е, калций, магнезий, селен и желязо. По този начин тя поддържа нервната система здрава, може да понижи нивата на холестерола и има положителен ефект върху сърцето, костите и мускулите.
Горчицата като универсално средство в кухнята
С горчица почти всяка рецепта ще стане вкусна. Най-подходяща е за:
- Дресинг: без значение дали дресингите са кисели, лютиви или плодови, горчицата е винаги подходяща.
- Маринати: при грилове е задължително да има горчица. Тя прави вкусни пържолите, рибата и зеленчуците, но също така и тофуто и заместителите на месото.
- Сосове: с горчица могат да се приготвят вкусни пикантни сосове.
- Дипове и лютеница: независимо дали като дип за чипс или смесена с мед за десерти, с горчица могат да бъдат приготвени многобройни комбинации.
Всичко за кетчупа
Поради често високото си съдържание на захар, днес кетчупът от мнозина се счита за вреден. Доматеният кетчуп съдържа повече здравословни съставки, отколкото предполага опетнената му репутация. Той съдържа вторичното растително вещество, наречено ликопен, на което се приписват антиоксидантни свойства. След сваряване на доматите при приготвянето на кетчуп, ликопенът може да се абсорбира по-добре от тялото. Узрелите домати са особено богати на естественото червено багрило. Доматеният кетчуп от dmBio се състои от 70% узрели на слънце италиански домати, поради което кетчупът съдържа голямо количество ликопен и има фин вкус и аромат. Освен това кетчупът съдържа и високо процент витамин В1.
Кетчупът често се комбинира с висококалорични ястия. Не е нужно обаче винаги да комбинирате кетчупа с картофки или къривурст, тъй като сосът е също и отлична подправка за овкусяване на различни рецепти. Кетчупът придава завършек на доматени сосове или сос болонезе, а на супите - плодово-сладък вкус. Той може да придаде на дресинга за салати с домати или с нудели специален вкус.
Овкусете ястията си с горчица, кетчуп и други сосове от биологично земеделие. Поръчайте още сега от онлайн магазина на dm, а ние ще доставим продуктите до вратата Ви.