Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание
Великденски лакомства  Козуначен венец

Великденски лакомства

Козуначен венец

Необходимо време за приготвяне : около 1 час (плюс 1,5 часа изчакване)

Съставки:

  • 250 ml dmBio Натурална напитка от овес
  • 1 пакет мая
  • 60 гр. dmBio сурова тръстикова захар
  • 500 гр. dmBio пшенично брашно тип 550  
  • 4 яйца (едно разбито)
  • 1 жълтък
  • 80 гр. масло
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Сварете три яйца в тенджера за десет минути. Оставете да се охладят.
  2. Затоплете овесената напитка и разбъркайте в купа с маята и захарта. Оставете сместа да почине за пет минути.
  3. Смесете брашното със солта в голяма купа. Добавете сместа с маята, разбитото яйце и нарязаното на кубчета масло и омесете  до гладко тесто с помощта на кухненския робот или с ръце за пет минути.
  4. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете на топло място за един час.
  5. Омесете тестото за около минута и го разделете на три дълги части с дължина около 50 cм. Сплетете трите части на плитка и я поставете в тава, покрита с хартия за печене, и оформете венец. Съединете краищата. Поставете сварените яйца в центъра на венеца. Покрийте венеца с кърпа и го оставете да се надигне за 20 минути.
  6. Загрейте фурната до 180 ° C.
  7. Намажете венеца с яйчен жълтък и печете за около 25 минути. Ако е необходимо, покрийте с хартия за печене след 15-20 минути, в случай че повърхността вече е достатъчно запечена.

Край на списъка

Подходящи продуктови категории