Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Тристепенно коледно меню с dmBio

Предястие, основно ястие и десерт: три традиционни коледни ястия от различни dm държави.

dm-drogeriemarkt

dm България

Време за четене 1 мин.

21.11.2023 г.

тристепенно коледно меню

Намирането на подходящо коледно меню за семейството, приятелите и децата невинаги е толкова лесно. Искате да приготвите нещо ново за Коледа тази година? Събрахме чудесно коледно меню от предястие до основно ястие и десерт.

Предястие: Сирница от Босна и Херцеговина

dm-drogeriemarkt

dm България

3.11.2023 г.

тристепенно коледно меню

Съставки

за 4 Порции

Пълнеж

  • 400 г фета

  • 150 г сметаново кисело мляко

  • 3 яйца

  • черен пипер и сол

Тесто

  • 500 г готово бутер тесто

  • малко олио за намазване

  • малко пълнозърнесто пшенично брашно dmBio

  • dmBio сусамови семена, необелени

Подготовка

на Сирница

  1. Стъпка

    Смесете съставките за пълнежа и подправете със сол и черен пипер. Оставете настрана.

  2. Стъпка

    Разстелете чиста кърпа и я поръсете с брашно.

  3. Стъпка

    Поставете бутер тестото върху кърпата и внимателно го разтеглете, докато стане почти прозрачно. Продължавайте да мажете повърхността с малко олио.

  4. Стъпка

    Навийте тестото на руло с помощта на кърпата. Съвет: Повдигнете кърпата от едната страна, за да я навиете по-лесно. Уверете се, че навивате тестото само малко наведнъж (около 2-3 завъртания).

  5. Стъпка

    Разрежете рулото по дължина и оформете друго руло от останалото тесто. Оформете двете рула като охлюв и ги поставете върху намаслена тава за печене.

  6. Стъпка

    Намажете рулата от бутер тесто със смес от олио и вода и поръсете със сусам.

  7. Стъпка

    Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса в продължение на 30 минути. Към края на печенето намалете леко температурата, за да не загори бутер тестото.

Основно ястие: Хирсото от цвекло с козе сирене

dm България

3.11.2023 г.

тристепенно коледно меню

Съставки

за 5 Порции

Съставки

  • приблизително 700-900 мл зеленчукова супа dmBio

  • вода

  • 1 глава лук

  • 1 с.л. dmBio зехтин екстра върджин

  • 2 с.л. масло

  • 1 с.л. dmBio екстра върджин зехтин

  • приблизително 200 г просо dmBio

  • приблизително 50 ml бяло вино

  • приблизително 50-100 ml сок от цвекло dmBio

  • 1 дафинов лист

  • ¼ връзка прясна мащерка

  • 1 тръпчива ябълка

  • 2 сварени цвекълца

  • 20 г масло

  • 2 ч.л. сурова тръстикова захар dmBio

  • 1 с.л. dmBio Aceto Balsamico di Modena PGI

  • сол и черен пипер

  • 30 г пармезан

  • 150 г прясно козе сирене

Подготовка

на цвекло хирсото с козе сирене

  1. Стъпка

    Нарежете лука на ситно. Задушете кубчетата в смес от малко зехтин и 1-2 с. л. масло, докато станат прозрачни.

  2. Стъпка

    Добавете просото и също задушете за кратко, докато стане прозрачно.

  3. Стъпка

    Деглазирайте сместа с бяло вино и сок от цвекло. Добавете дафиновия лист и листата от мащерка. Варете на слаб огън за около 1-2 минути, докато течността почти изври.

  4. Стъпка

    Продължете да добавяте зеленчуков бульон към сместа, като разбърквате няколко пъти.

  5. Стъпка

    След 25 минути добавете нарязаното на кубчета цвекло към просото и отново налейте останалия зеленчуков бульон. Оставете да къкри още 10 минути.

  6. Стъпка

    Обелете ябълката и я нарежете на осминки. Загрейте 20 г масло и задушете ябълковите резени.

  7. Стъпка

    Добавете захарта и я оставете да се карамелизира леко. След още 5 минути деглазирайте с около 50 ml вода, оставете я да изври и добавете балсамов оцет.

  8. Стъпка

    Посолете леко резените ябълки. Настържете сиренето пармезан. Разбъркайте останалото масло и пармезана в ризотото. Добавете половината от прясното козе сирене и разбъркайте.

  9. Стъпка

    Овкусете ризотото със сол и черен пипер и го поднесете с останалото прясно козе сирене и резени ябълка.

Десерт: Словашка коледна торта Štedrák

dm България

3.11.2023 г.

тристепенно коледно меню

Съставки

за 4 Порции

Бисквити

  • 35 г масло

  • 175 г брашно от лимец dmBio тип 630

  • 70 г dmBio пълнозърнеста тръстикова захар

  • 1 лимонова кора

  • 1 ч.л. dmBio бурбонска ванилия, смляна

  • 1 яйце

Чипс от ленено семе

  • 100 г dmBio цяла тръстикова захар

  • 1 с.л. dmBio цветен мед

  • 30 г ленено семе dmBio

  • 30 г dmBio ядки от бразилски орех

  • 30 г dmBio орехови ядки

  • 30 g dmBio бадеми

Крем от извара

  • 100 г извара

  • 200 ml разбита сметана

  • 50 g dmBio тръстикова захар

  • 1 лимонова кора

Пълнеж от маково семе

  • 50 мл разбита сметана

  • 100 г смлени макови семена

  • 25 г dmBio тръстикова захар

  • 1 щипка канела

Пълнеж от ядки

  • 50 мл разбита сметана

  • 100 г смлени орехови ядки dmBio

  • 25 г dmBio тръстикова захар

  • ½ кг. dmBio ванилова захар Бурбон

  • 1 щипка канела

Крем от фурми

  • 100 г dmBio фурми без костилки

  • 50 г dmBio цяла тръстикова захар

  • 100 ml вода

  • 100 г масло

Подготовка

на коледен сладкиш Štedrák

  1. Стъпка: бисквити

    Смесете съставките за бисквитите на фино тесто, увийте го в домакинско фолио и го оставете в хладилника за 30-40 минути. Омесете отново охладеното тесто и го разточете до дебелина около ½ см. Изрежете кръгли бисквити. Печете бисквитите на 180 градуса в конвекторна фурна за около 6 минути. За чипса от ленено семе карамелизирайте захарта в тиган до златисто кафяво. Смесете меда, лененото семе и нарязаните ядки с карамелизираната захар. Поставете сместа върху намаслена дъска за рязане, разточете я, докато е още топла, и изрежете кръгли бисквити. Оставете да се втвърдят.

  2. Стъпка: пълнеж от мак или ядки

    За маковия или ядковия пълнеж сварете битата сметана и я смесете с останалите съставки до твърда консистенция.

  3. Стъпка: крем с извара

    За крема от извара смесете изварата със захарта и лимоновата кора. Разбийте сметаната до твърдост и я сложете в сместа с изварата.

  4. Стъпка: крем с фурми

    За крема с фурми карамелизирайте захарта в тиган до златисто кафяво. След това добавете водата и фурмите и кипнете. Намачкайте на ситно меките фурми и ги смесете с охладеното масло. Върху всяка бисквита се нареждат крем от фурми, пълнеж от ядки и маково семе и накрая крем от извара. Върху крема с извара поставете чипс от ленено семе.

Край на списъка

Подходящи продуктови категории