Тристепенно коледно меню с dmBio
Предястие, основно ястие и десерт: три традиционни коледни ястия от различни dm държави.

dm България
Време за четене 1 мин.
•
21.11.2023 г.

Намирането на подходящо коледно меню за семейството, приятелите и децата невинаги е толкова лесно. Искате да приготвите нещо ново за Коледа тази година? Събрахме чудесно коледно меню от предястие до основно ястие и десерт.
Предястие: Сирница от Босна и Херцеговина

dm България
3.11.2023 г.

Съставки
за 4 Порции
Пълнеж
400 г фета
150 г сметаново кисело мляко
3 яйца
черен пипер и сол
Тесто
500 г готово бутер тесто
малко олио за намазване
малко пълнозърнесто пшенично брашно dmBio
dmBio сусамови семена, необелени
Подготовка
на Сирница
Стъпка
Смесете съставките за пълнежа и подправете със сол и черен пипер. Оставете настрана.
Стъпка
Разстелете чиста кърпа и я поръсете с брашно.
Стъпка
Поставете бутер тестото върху кърпата и внимателно го разтеглете, докато стане почти прозрачно. Продължавайте да мажете повърхността с малко олио.
Стъпка
Навийте тестото на руло с помощта на кърпата. Съвет: Повдигнете кърпата от едната страна, за да я навиете по-лесно. Уверете се, че навивате тестото само малко наведнъж (около 2-3 завъртания).
Стъпка
Разрежете рулото по дължина и оформете друго руло от останалото тесто. Оформете двете рула като охлюв и ги поставете върху намаслена тава за печене.
Стъпка
Намажете рулата от бутер тесто със смес от олио и вода и поръсете със сусам.
Стъпка
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса в продължение на 30 минути. Към края на печенето намалете леко температурата, за да не загори бутер тестото.
Основно ястие: Хирсото от цвекло с козе сирене
dm България
3.11.2023 г.
Съставки
за 5 Порции
Съставки
приблизително 700-900 мл зеленчукова супа dmBio
вода
1 глава лук
1 с.л. dmBio зехтин екстра върджин
2 с.л. масло
1 с.л. dmBio екстра върджин зехтин
приблизително 200 г просо dmBio
приблизително 50 ml бяло вино
приблизително 50-100 ml сок от цвекло dmBio
1 дафинов лист
¼ връзка прясна мащерка
1 тръпчива ябълка
2 сварени цвекълца
20 г масло
2 ч.л. сурова тръстикова захар dmBio
1 с.л. dmBio Aceto Balsamico di Modena PGI
сол и черен пипер
30 г пармезан
150 г прясно козе сирене
Подготовка
на цвекло хирсото с козе сирене
Стъпка
Нарежете лука на ситно. Задушете кубчетата в смес от малко зехтин и 1-2 с. л. масло, докато станат прозрачни.
Стъпка
Добавете просото и също задушете за кратко, докато стане прозрачно.
Стъпка
Деглазирайте сместа с бяло вино и сок от цвекло. Добавете дафиновия лист и листата от мащерка. Варете на слаб огън за около 1-2 минути, докато течността почти изври.
Стъпка
Продължете да добавяте зеленчуков бульон към сместа, като разбърквате няколко пъти.
Стъпка
След 25 минути добавете нарязаното на кубчета цвекло към просото и отново налейте останалия зеленчуков бульон. Оставете да къкри още 10 минути.
Стъпка
Обелете ябълката и я нарежете на осминки. Загрейте 20 г масло и задушете ябълковите резени.
Стъпка
Добавете захарта и я оставете да се карамелизира леко. След още 5 минути деглазирайте с около 50 ml вода, оставете я да изври и добавете балсамов оцет.
Стъпка
Посолете леко резените ябълки. Настържете сиренето пармезан. Разбъркайте останалото масло и пармезана в ризотото. Добавете половината от прясното козе сирене и разбъркайте.
Стъпка
Овкусете ризотото със сол и черен пипер и го поднесете с останалото прясно козе сирене и резени ябълка.
Десерт: Словашка коледна торта Štedrák
dm България
3.11.2023 г.
Съставки
за 4 Порции
Бисквити
35 г масло
175 г брашно от лимец dmBio тип 630
70 г dmBio пълнозърнеста тръстикова захар
1 лимонова кора
1 ч.л. dmBio бурбонска ванилия, смляна
1 яйце
Чипс от ленено семе
100 г dmBio цяла тръстикова захар
1 с.л. dmBio цветен мед
30 г ленено семе dmBio
30 г dmBio ядки от бразилски орех
30 г dmBio орехови ядки
30 g dmBio бадеми
Крем от извара
100 г извара
200 ml разбита сметана
50 g dmBio тръстикова захар
1 лимонова кора
Пълнеж от маково семе
50 мл разбита сметана
100 г смлени макови семена
25 г dmBio тръстикова захар
1 щипка канела
Пълнеж от ядки
50 мл разбита сметана
100 г смлени орехови ядки dmBio
25 г dmBio тръстикова захар
½ кг. dmBio ванилова захар Бурбон
1 щипка канела
Крем от фурми
100 г dmBio фурми без костилки
50 г dmBio цяла тръстикова захар
100 ml вода
100 г масло
Подготовка
на коледен сладкиш Štedrák
Стъпка: бисквити
Смесете съставките за бисквитите на фино тесто, увийте го в домакинско фолио и го оставете в хладилника за 30-40 минути. Омесете отново охладеното тесто и го разточете до дебелина около ½ см. Изрежете кръгли бисквити. Печете бисквитите на 180 градуса в конвекторна фурна за около 6 минути. За чипса от ленено семе карамелизирайте захарта в тиган до златисто кафяво. Смесете меда, лененото семе и нарязаните ядки с карамелизираната захар. Поставете сместа върху намаслена дъска за рязане, разточете я, докато е още топла, и изрежете кръгли бисквити. Оставете да се втвърдят.
Стъпка: пълнеж от мак или ядки
За маковия или ядковия пълнеж сварете битата сметана и я смесете с останалите съставки до твърда консистенция.
Стъпка: крем с извара
За крема от извара смесете изварата със захарта и лимоновата кора. Разбийте сметаната до твърдост и я сложете в сместа с изварата.
Стъпка: крем с фурми
За крема с фурми карамелизирайте захарта в тиган до златисто кафяво. След това добавете водата и фурмите и кипнете. Намачкайте на ситно меките фурми и ги смесете с охладеното масло. Върху всяка бисквита се нареждат крем от фурми, пълнеж от ядки и маково семе и накрая крем от извара. Върху крема с извара поставете чипс от ленено семе.
Край на списъка