Здравословно от домашната градина - консервирането на зеленчуци става лесно
Моркови, тиквички, краставици, чушки, домати и репички - лятото ни осигури достатъчно зеленчуци за студените месеци. Маринованите зеленчуци не само запазват вкуса на лятото, но и съхраняват ценните качества от местната зеленчукова градина до дълбока зима. Ще Ви покажем основните принципи на мариноване и консервиране на зеленчуци и ще разкрием любимата ни рецепта.

Консервиране на зеленчуци - така се случва.
Има различни начини за консервиране на пресни зеленчуци. Било то чрез мариноване или консервиране - и двата метода запазват и превръщат узрелите на слънце чушки и тиквички във вкусно и здравословно лакомство за зимните месеци. Тези, които засаждат собствени зеленчуци на балкона, на терасата или в градината, оценяват тези методи за запазване на собствената си реколта. Почти всички твърди зеленчуци са подходящи за консервиране, но може да бъде и микс. Важно: Зеленчуците трябва да бъдат възможно най-свежи и неповредени, бурканите за консервиране да са чисти и стерилизирани (след почистване с вряла вода).
Два метода за консервиране на зеленчуци
- Почистените зеленчуци се поставят сурови или леко бланширани в саламура от оцет, сол или алкохол в херметически затворени съдове. Саламурата не позволява на вредните микроорганизми като плесента да се развият и да развалят храната.
• Бланшираните зеленчуци се пълнят още горещи в буркани и се затварят плътно. По време на процеса на охлаждане в буркана се създава защитен вакуум и се консервира съдържанието.
Добавете и добро настроение
Нямате вече търпение? Тогава е време да започвате! Цветният микс от консервирани летни зеленчуци са абсолютна гаранция за щастие през зимата. Разбира се, няма ограничения за собствената Ви креативност, що се отнася до съставките и добавените билки и подправки.
Продукти за две големи бурканчета:
- 3 моркова, обелени и нарязани по дължина
- 2 чушки, без семки и нарязани по дължина
- 1 тиквичка, нарязана на филийки с дебелина на пръст
- 150 g зелен фасул, почистен
- Половин глава лук
- 3 малки скилидки чесън, грубо накълцани
- 0,5 L оцет от бяло вино / балсамов оцет
- 110 g сол
По желание: дафинов лист, горчица или зрънца пипер, куркума на прах ...
Приготвяне:
В голяма тенджера се кипват 2 литра вода със 100 g сол и нарязаните зеленчуци се бланшират (зелен фасул и моркови за 6 минути, чушки, тиквички и лук за 3 минути). След това прецедете зеленчуците, сложете ги в стерилизирани буркани и добавете чесъна и подправки по желание. Залейте ги с гореща саламура от 0,5 L оцет от бяло вино, 0,3 L вода и 10 g сол, затворете ги плътно и съхранявайте на хладно място, защитено от светлина.
Ако се съхраняват правилно, маринованите зеленчуци ще се запазят няколко месеца.
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био балсамов оцет Aceto Balsamico di Modena, 500 ml; Цена: 7,55 лв.; Основна цена: 0,5 L (15,10 лв. за 1 L); Марка на dm лого; 4,641 от 5 звезди при 103 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин3,86 €7,55 лв.0,5 L (7,72 € за 1 L)0,5 L (15,10 лв. за 1 L)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био черен пипер на зърна, 70 g; Цена: 4,99 лв.; Основна цена: 0,07 kg (71,29 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,892 от 5 звезди при 83 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин2,55 €4,99 лв.0,07 kg (36,45 € за 1 kg)0,07 kg (71,29 лв. за 1 kg)Налично за доставка
- Марка: dmBio; Име на продукта: Био куркума, смляна, 60 g; Цена: 3,15 лв.; Основна цена: 0,06 kg (52,50 лв. за 1 kg); Марка на dm лого; 4,823 от 5 звезди при 79 оценки; Наличност: Статус зелен Налично за доставка, Статус сив Изберете dm магазин1,61 €3,15 лв.0,06 kg (26,84 € за 1 kg)0,06 kg (52,50 лв. за 1 kg)Налично за доставка
Край на списъка