Главна навигацияНавигация по категорииОсновно съдържание

Приобщаване на децата към устойчив начин на живот: съвети за всеки ден

Изхвърляне на по-малко храна и рационално управление на хранителните продукти – на това могат да се научат дори и най-малките.

dm-drogeriemarkt

dm България

Време за четене 4 мин.

21.11.2023 г.

Приобщаване на децата към устойчив начин на живот

Немалка част от храната, която купуваме, се изхвърля. А значително количество от произведения боклук в действителност може да бъде спестен. В тази статия ще Ви споделим съвети за това, как още в ранна детска възраст да запознаете Вашите съкровища с темата за устойчив начин на живот.

Защото: това, което не научим като малки, обикновено не научаваме и в последствие. Още от деца трябва да знаем, че не е редно да се изхвърля хляб, плодове и зеленчуци. Основите на грижата за околната среда се полагат в ранна детска възраст.

Представяме Ви 5 съвета как заедно да изхвърляте по-малко храна и с помощта на игри да ги възпитате децата си да бъдат отговорни към природата и да водят устойчив начин на живот.

1. Правилно съхранение на продуктите – лесно като детска игра

Как ягодите ще бъдат най-дълготрайни, къде е най-подходящо да държим картофите или тиквичките? Обяснете и на Вашите деца, как и къде е най-добре да се съхранява храната, за да остане годна възможно най-дълго. Включете ги активно в правилното съхранение на покупките: облепете хладилника и шкафовете с направени от Вас картинки, обозначаващи кои продукти на кое място се съхраняват и разпределете покупките заедно.

2. По-добре е да си вземете допълнително, отколкото да Ви остане

Дори с овесената каша и дребните лакомствата можете да покажете на малките, че е по-добре да си сипете по-малка порция в чинията и да си сложите допълнително, при необходимост, отколкото да изхвърляте не изядената храна. Вместо това можете също да замразите останалото ядене или да го съхраните в хладилника за следващия ден.

3. Планирането и пазаруването стават семеен въпрос

Планирайте седмичното пазаруване заедно с цялото семейство, по този начин ще имате по-добър поглед върху количеството на продуктите и ще можете да ги използвате оптимално. Например, ако в понеделник Ви е необходима половин краставица, можете да оставите другата половина за вторник.

Изгответе меню и попитайте и децата, какво им се хапва. Оставете ги сами да изберат едно от ястията през седмицата. Вземете ги с Вас на пазар - при желание и здрави нерви. Обяснете им за кое ястие ще използвате съответния продукт и откъде произхожда той.

4. Откъде всъщност идват млякото и хлябът

Хранителните продукти ще станат ценни и разбираеми за децата, ако знаят откъде произхождат и колко усилия стоят зад производството им. Обяснете им например, че млякото идва от кравата, как се садят и отглеждат зеленчуците и че хлябът не се приготвя сам.

5. Важни са моралните ценности

Използвайте разумно остатъците от кухнята. Предвидете един ден за супа в края на седмицата. Така можете да използвате зеленчуците, които са Ви останали и да сготвите заедно с децата.

Ако ябълките, крушите и другите плодове вече не изглеждат толкова добре, това изобщо не е причина да ги изхвърлите на боклука. От малко поомекнала ябълка можете да приготвите ябълков мус, а потъмнелите части от плодовете можете просто да изрежете. А относно минималния срок на годност на продуктите е по-добре да се доверете на собствения си нос, отколкото на датата на етикета.

Край на списъка