Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

dm разработи иновативен модул LED осветление

При развитието на технологиите в днешно време се осъществява повторното изполване на възможно най-много вече съществуващи компоненти. Благодарение на съвместната работа на dm, Strabag Property & Facility Services GmbH и специалисти по осветлението от Targetti е създаден LED-модернизиран модул. Чрез него се запазват старите лампи при смяната с LED (светодиодно) осветление, да не се превръщат в метални отпадъци. Революционната концепция е отличена с второ място в категорията „Продукт“ на Green & Blue Building Award.


 

Залцбург, Валс, 6 декември 2018. Една промяна на технологиите, ориентирана към бъдещето: Не само в асортимента, но и в електроснабдяването, dm се основава на устойчиво развитие. Съвместно със Strabag Property & Facility Services GmbH и осветителното предприятие Targetti, dm развива енергоспестяващи LED- прожектори, които навлизат все повече в dm магазините в цяла Европа. Това, което прави модернизирания LED модул толкова специален, не е само икономията на ел.енергия в сравнение с конвенционалните прожектори с около 45%. При смяна със съществуващите метал-халогенни крушки/ прожектори/осветителните тела могат многократно да се използват и екологичният отпадък да се намали по този начин.
Управителят на dm Австрия Томас Кьок, отговарящ за отдел Експанзия, обяснява: „Съвместното развитие на тези нови системи под ръководството на колегата ни Бернард Зееталер има за цел запазването на съществуващите осветителни тела отчасти, докато все още се превключва към новата LED технология с всичките й предимства, като по-ниски разходи по поддръжка, по-ниско енергопотребление, по-хомогенен цветен спектър и значително увеличаване на продължителността на работа на осветителните тела.“ Придържащата конструкция, както и кабелите и и щепселите на конвенционалните крушки за метал-халоген лампите, могат да бъдат повторно използвани. Запазването на уникалната лампа с цокъл дава възможност за използването на иновативна концепция "Plug & Play ", която позволява безпроблемно преустройство на място в магазина, за няколко минути. Една изключително рентабилна промяна на технологията, която щади също структурата на сградата, тъй като не е необходимо да се използва гипсокартон. В допълнение, новите прожектори светят чрез система за управление на топлината: Животът на „модернизирания LED модул" е проектиран за повече от 100 000 часа работа.
 

От март 2018 в много филиали в Европа тези модернизирани LED модули вече работят. Оттогава са преоборудвани повече от 14 000 вградени прожектори.

Умно решение за природата и фирмата
Наскоро иновативната концепция е отличена с приза Green & Blue Building Award. Тя се връчва на хора и продукти, които дават тласък към стремежа за устойчиво развитие. Новите dm LED прожектори достигат почетното второ място на церемонията в средата на ноември 2018. Съвместното развитие на модернизирания LED модул и достигането на пазарните изисквания означава допълнителен успех и показва, че сме на прав път ", казва Томас Кьок.