Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Как да разпознаваме натуралната козметика?

Етикети „натурална козметика“ или допълнения „без парабени, фталати и phenoxyethanol“ в днешно време можем да срещнем върху козметични продукти от всякакъв тип. Много от тях биват рекламирани като „естествени“ или „чисти“, ако към химичната им структура са добавяни растителни масла или растителни екстракти. Наличието на дадени химически съединения или липсата на такива обаче не прави продуктите изцяло безопасни.

Относно натуралната козметика все още липсва единно разбиране и това, което се възприема като естествено, не е законово дефинирано. В зараждащия се био пазар в България процентът от хората, които търсят знаците за биоконтрол все още е нисък, макар това да е единственият начин, на който можем да се доверим.

Представяме ви няколко често срещани знаци върху нашите продукти:

NaTrue 


 

NaTrue е международно представителство за натурална и био козметика, а фирмите, които се сертифицират от NaTrue, са 2/3 от тези на пазара на био козметика в Европа. Отличават три нива на качество: натурална козметика, натурална козметика с био съставки и био козметика. Когато един производител иска да сертифицира даден продукт не само като „натурална козметика“, а като „натурална козметика с био съставки“, се изисква минимум 70% от тях да са от контролиран биологичен произход. За наименованието „био козметика“ количеството е 95%. Знакът на NaТrue е валиден за всички нива и се използва с най-голямо доверие от потребителите в Европа поради прозрачната система на контрол. На интернет-страницата на www.natrue.org всеки може да прочете подробно по какъв начин биват сертифицирани продуктите. Там могат да бъдат открити и продукти на dm марката alverde.

Cosmebio 


 

Cosmebio е френската професионална асоциация за екологична и био козметика. Тя възлага контрола на друга френска организация – Ecoert, работеща в областта на натуралната и био козметика. За био лого се допускат 5% синтетични съставки и 95% от растителните суровини да са биологични. За втората възможна степен - „Еко“ – най-малко 50 % от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

EcoCert 


 

ЕcoCert e френска сертифицираща организация. За степента „био“ 95% от състава трябва да са с натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална“ козметика също 95% трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологичното земеделие. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

BDIH 

 

Отличителният знак на индустриалната и икономическа федерация дефинира понятието „контролирана натурална козметика“. Обозначава чисти натурални продукти с естествени съставки и потвърждава биологичната им разградимост, естествените суровини от контролирано биологично земеделие, екологосъобразното производство, както и отказа от опити с животни. Строгите изисквания на етикета може да намерите на: www.kontrollierte-naturkosmetik.de.

Веганско цвете 


 

Веганското цвете не е знак за натурална козметика в класическия смисъл. Той е предложен от Асоциацията на веганите в Англия и гарантира липсата на вещества от животински произход.