Сбогом, мръсотия!

Пролетно почистване 

Ако се замисля колко много време прекарвам между моите четири стени, ми става ясно, че чистото и добре поддържано жилище допринася не само за това да се чувствам добре, а това се изисква и от гледна точка на хигиената и на здравето. Проучванията сочат, че един кубичен метър въздух в жилището съдържа милиони прашинки. Типичната мръсотия в жилището се състои от бацили, частици, косми, пърхут, пестициди и много други. Освен това мебелите или електрическите уреди излъчват химични съединения, при готвене също така се отделят вещества, които се установяват в дома ми или дълго време се задържат във въздуха.

През пролетта, когато всички знаци сочат за обновление и промяна, аз съм мотивирана да започна с пролетното почистване, което правя всяка година. Със следните съвети няма начин да се проваля:

Подходящо облеко 

За големия ден за почистване вадя стари и износени дрехи. Важно е да взема обувки, които не се хлъзгат, за да избегна инциденти, както и ръкавици, за да предпазя кожата на ръцете си.

Мотивираща програма 

Мотивацията може да се постигне с любимата ми музика, независимо дали става въпрос за успокояващи звуци или по-тежка музика.

Правилна последователност 

Почистването също може да бъде систематизирано. Моят план: Чистя всяка стая отделно като започвам отгоре надолу. Накрая се отдавам на по-продължителното почистване на пода и прозорците.

Освобождавам се от всички ненужни вещи 

Отделям повече внимание и на събираните от дълго време дрехи, аксесоари и всякакви други неща. Това означава, че всичко, от което вече не се нуждая, не ми харесва или никога не съм използвала, ще подаря на приятели или ще го дам на някой дом. 

Безплатна тренировка 

За да почистя праха, пода или прозорците са ми необходими около 30 минути – това гори до 180 калории. По този начин си осигурявам безплатни тренировки.

Почистване, което пази околната среда 

За да предпазим околната среда, е препоръчително да използваме екологични почистващи препарати. Обръщам внимание и на количеството препарат, което използвам – по-голямата доза вреди не само на околната среда, а и на портмонето ми. 

Ефективно планиране на времето 

За да пестя време, докато почиствам отделните стаи, съм пуснала пералня, за да изпера пердетата и шалтетата, също така и хладилникът се размразява. Съвет: Препоръчително е да направя предварителна подготовка, за да избегна дългото търкане. Който не оставя всичко за деня на почистването, след това има по-малко работа за вършене.

Какво изниква още 

Остава ми да сменя крушките, да се освободя от всички стъклени отпадъци, да предам отпадъчната хартия за вторични суровини и да изпера кърпите за прах и за съдовете. Ако се нуждая от почивка, излизам на чист въздух да се разведря или отивам в моя dm филиал, за да презаредя резерва си с принадлежности за почистване.

Свеж цвят 

Релаксирайки на дивана във вече чистото и свежо жилище, се замислям какво още мога да направя, за да се чувствам още по-добре. Дали стените ще изглеждат добре в един нов свеж пролетен цвят, мога да поставя картините от последната екскурзия или нови салфетки, свещи или ароматни цветя?

Заслужена награда 

С чиста съвест вече мога да отделя и малко време за себе си. Защо не с ободряващ шейк в парка или да не си подаря релаксираща терапия?