Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Фалафели със салата от краставица и мента


 

Продукти за салатата:
1 голяма краставица
1 скилидка чесън
3-4 листа мента
500 г кисело мляко, 1,5% масленост
морска сол
Продукти за фалафелите:
100 гр dmBio Beluga леща
1 консерва (350 г) dmBio нахут
2 стръка пресен лук
4 стръка магданоз
4 стръка кориандър
1 скилидка чесън
1 ч. л. смлян кимион
½ чаена лъжичка кимион, морска сол и шарен черен пипер
½ ч.л. бакпулвер
1 супена лъжица слънчогледови семена
6 бр чери домати
 



 

Начин на приготвяне:
1. Измийте краставицата, нарежете я на тънки филийки, изцедете я от водата или я поставете на кухненска хартия за няколко минути. Обелете чесъна и ситно го нарежете, измийте ментата и я нарежете на ленти. Подправете киселото мляко със солта и добавете ментата, чесъна и краставицата.
2. Измийте лещата и я сварете в три пъти повече количество вода, без сол, за около 30 минути. Изцедете и оставете да се охлади. Изцедете нахута. Измийте лука, магданоза, кориандъра и ситно ги нарежете. Смесете лещата, нахута, лука и чесъна. Подправете се с подправките. Пюрирайте всичко и добавете билките.
3. Поръсете бакпулвера върху сместа и разбъркайте. Вземете от сместа една супена лъжица и оформете в топки. Загрейте фурната до 200 градуса и поставете фалафелите върху тава с хартия за печене. Печете фалафелите до златисто кафяво за 20-25 минути. Поръсете със слънчогледовите семена за последните 10 минути.
4. Измийте и нарежете доматите. Сервирайте фалафелите с домати, салата от краставици, семена и малко кориандър.