Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Какво знаем за кленовия сироп?

Когато говорим за подслаждащи вещества, първо винаги се сещаме за захарта, която присъства в почти всеки хранителен продукт. Нуждаем се от захар, за да може в организма ни да се задвижат и запазят много различни функции. Едно от множеството подслаждащи вещества е кленовия сироп. 

Кленовият сироп се добива от сока на дървото захарен клен, който расте в Канада и бива култивиран в биологични стопанства и смесени гори или конвенционално в земя на монокултури. Сокът се добива от разрязването на кората на дървото. 40 л сок са необходими, за добиване на 1 л сироп.
Клас А и С се различават по своята прозрачност, вкус и състав. Клас А е по-светъл от клас С, добива се по-рано и съдържа витамини, има по-мек вкус. Клас С е по-тъмен, добива се по-късно и затова съдържа повече минерали, има по-наситен и плътен вкус.
 

Кленовият сироп е много подходящ за овкусяване на ядки, мюсли, палачинки, плодови салати и млека. Използва се в кулинарията и за някои готвени ястия, подправяне на паста и риба, придава приятен сладък и леко карамелен привкус.