Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Време е за море! А как правилно да избера и нанеса слънцезащитен крем?

Защо, кога и кой да нанеса слънцезащитния ми крем? Кой слънцезащитен продукт ми пасва най-добре? Как да нанеса правилно слънцезащитния крем на моята татуировка? Кои са фактите и кои само митове за слънцезащитата? Отговорите са тук.


 

Слънцето без допълнителна защита е рисковано, всяко слънчево изгаряне може да остави трайни увреждания при възпалителна реакция на кожата. Фактът, че можете да подготвите кожата си за лятото с посещение на солариум или чрез автобронзант и да се откажете от слънцезащитен крем, е мит! Лъчите на солариума съдържат твърде много UVA и твърде малко UVB лъчи, стресират кожата, изсушават я и създават бръчки по-бързо. А автобронзантът прави кожата да изглежда с тен, но не оказва влияние върху слънчевата чувствителност. Заключение: слънцезащитните продукти са задължителни. Ето как можете да се грижите оптимално и да защитите кожата си с точния продукт.

Първо определете типа на Вашата кожа! 

Колкото по-светъл е типът на кожата Ви, толкова по-кратко е времето за самозащита на кожата, тоест времето, което може да бъде прекарано на слънце без защита. Съответно, хората със светла кожа се нуждаят от по-висок слънцезащитен фактор (SPF). Принципно обаче важи: Всеки трябва да нанася крем или спрей - без значение колко светла или тъмна е кожата. Въпреки че хората с по-тъмна кожа имат по-дълго време за самозащита и стигат по-рядко до слънчево изгаряне, UVA лъчението може да повреди техните кожни клетки непоправимо.

От кой слънцезащитен фактор се нуждая? 

Слънцезащитният фактор трябва да изберете спрямо типа на кожата Ви и по този начин от времето за самозащита, което току-що описахме, както и от интензивността на ултравиолетовото излъчване или от въпроса къде, кога и колко време искате да останете на слънце.

Кой летен месец ще бъда на плажа? 

В Европа слънчевата радиация е най-силна в средата / края на юни, след което бавно намалява отново. Така в средата / края на юни е необходим по-висок слънцезащитен фактор, отколкото в края на август.

Къде ще ходя на почивка? 

Колкото по-близо сте до Екватора, толкова по-интензивно е UV лъчението, т.е. толкова по-висок слънцезащитен фактор е нужен.

Колко дълго ще бъда на слънце? 

Колкото по-дълго време престоявате на открито или на слънце, толкова по-висок слънцезащитен фактор е нужно да използвате.

Мляко, крем, гел, флуид, балсам, олио или спрей да избера? 

Коя форма на слънцезащитно средство е най-подходяща за Вас зависи най-вече от типа на Вашата кожа и личните ви предпочитания за формата на приложение. За по-мазна кожа са подходящи гел или флуид за разлика от по-омазняващите слънцезащитни кремове или олио. Дори хората, чиято кожа е склонни към образуване на акне, трябва да прибягват по-скоро до гел и флуид. За сухата кожа обаче е подходящо само слънцезащитно мляко.

Ефектът на слънцезащитните продукти е независим от формата им на приложение. Решаващо значение има само показания слънцезащитен фактор.

Между другото: първо нанесете дневен крем и след това слънцезащитен крем, така че защитният филм на слънцезащитния продукт да не се "разрушава" или намалява с последващото нанасяне на продукт за дневна грижа.

Как да защитя татуировката си от слънцето? 

Татуировките трябва да бъдат особено добре защитени от ултравиолетовите лъчи през лятото, защото UV лъчите могат да избледнеят татуировката. Слънцезащитните средства трябва да се бъдат с висок слънцезащитен фактор - най-малко 30, а по-добре 50 - и при това редовно да се нанася повторно слънцезащитния продукт. Дебел слой от слънцезащитното мляко или крем се нанася равномерно върху татуировката. И внимание: ако татуировката е напълно нова и кожата не е все още заздравяла, слънчеви бани са табу. Всички слънцезащитни продукти трябва да се прилагат само при добре заздравени татуировки, в противен случай могат да се появят инфекции. И не забравяйте: Добре обгрижваната татуировка остава по-дълго красива.

Нанасяйте повторно "водоустойчиви" слънцезащитни продукти 

Ако даден продукт е "водоустойчив", може да се предположи, че слънцезащитата просто продължава дори и след къпане и не трябва да се нанася отново. Това не е вярно! Всъщност "водоустойчив" означава, че половината от защитата все още съществува след 40 минути във водата. Ако се изсушите след плуване с кърпа, в тъканта на кърпата остава  значителна част от слънцезащитния крем. Това означава: след като излезете от водата, наново нанасяйте водоустойчивия слънцезащитен крем. И за да разбием друг слънцезащитен мит в този момент: водата не е слънцезащитен крем. Дори и под водата повече от половината от UV лъчите достигат до кожата. Ето защо не е достатъчно просто да си намажете лицето преди плуване. И докато сме на неприятните истини: облаците в небето пропускат 80% от ултравиолетовите лъчи, дори и на сянка можете да получите слънчево изгаряне, а също и зад стъкло докато шофирате, UVA лъчите застрашат нашата кожа. Накратко, добре погрижили се за кожата си, се живее по-безопасно.