Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Розови времена

Една роза може да каже толкова много, да предизвика щастлива усмивка, да създаде романтично настроение. Розата, наричана още „царицата на цветята“, има по света над 30 000 различни сорта. Зад цвета й се крие винаги специално послание – розовата роза говори за нежна обич, червената – за страстна любов, тъмночервената – за тъга, жълтата – за ревност, бялата – за копнеж, невинност и вярност.


 

Мармалад от розови цветове
Розовите листенца са съставени от пет части и многобройни тичинки. В Ориента те се използват за аромат при сладки ястия. В родни условия от тях може да приготвим мармалад или крем-мус, или да ги използваме за оригинална украса на торти и сладкиши.

Розово масло – наслада за кожата
Розата не само радва очите, но доставя удоволствие на кожата и на душата. Затова маслото, добито от розови цветове, е в основата на много козметични продукти като парфюми, лосиони за тяло и душ-гелове. То има свой неповторим аромат, на който му приписват действието на афродизиак.
Производството на розово масло изисква много усилия – за получаването на 300 мл розово масло са необходими около 1000 килограма розови цветове. Само няколко капки розово масло във вана със свежи розови листа правят кожата нежна и кадифена на допир. Ароматът кара сетивата да се отпуснат, а топлината на водата активира съставните вещества на розовите цветове. Това действа очистващо, възстановяващо и отпускащо на мускулатурата.