Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Ако косата ми е „болна”, знам какво да правя!

Ако косата ми не се чувства добре, трябва да предприема веднага мерки. Ето няколко практични съвета за здрава и силна коса.


 

Ако тялото ми не се чувства добре, веднага забелязвам, че се разболявам. Косата ми също може да се „разболее”. Но как мога да разбера дали всичко е наред с нея? Това всъщност не е толкова трудно – признаците за здрава коса са блясък, еластичност, лесно разресване и здрави краища.  

Блясък 

Косата има гладка повърхност, в която светлината се отразява и се грижи за копринения блясък. Ако косата е изтощена, това може да се дължи на слънцето и вятъра, които я увреждат.

Еластичност 

В резултат на честото третиране на косата с козметични средства, тя губи своята еластичност, също така се изтощава по-бързо.

Лесно разресване 

Косата ми е непокорна и се заплита – още един признак за увреждане. Това може да се дължи на химичните третирания като боядисване или трайно къдрене.

Здрави краища 

Най-често от накъсани краища страдат прекалено сухите коси. Още един признак за увредена коса са заплетените или накъсани краища.  

Толкова за това.

Какво мога в действителност да направя, за да бъде косата ми здрава и красива? 

Ето няколко решения:

Най-добре е да използвам ph-неутрални шампоани. По този начин мога да предпазя косата си от изсушаване, изтощение и сърбежи.

Зъбчетата на гребена или четката, с които реша косата си не трябва да са тънки и със заострени краища, защото така може да се нарани и кожата на главата. Меките и заоблени зъбчета на гребена са нежни към скалпа. Съвет:  Когато избирам гребен или четка за коса, пробвам зъбчетата първо на ръката си – ако не драскат кожата, значи са подходящи и за косата. За по-добра хигиена е хубаво от време на време да мия гребена или четката с шампоан, след което се изплакват с гореща вода.

Здравословното хранене има положително въздействие и върху косата, защото тя получава необходимите хранителни вещества от корена на косъма, който е свързан с кръвообръщението посредство малки кръвоносни съдове. Ако тялото ми получава достатъчно хранителни вещества, то и косата ми е обгрижвана.

За да избегна подобно изтощение на косата, е важно да полагам правилни грижи за нея. Сушенето със сешоар трябва да е сведено до минимум, както и използването на преси и маши. Не прекалявам със стилизиращите продукти, особено с тези, които съдържат алкохол, тъй като те водят до изсушаване на косата.