Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Вече у дома.. Как се развива бебето до третия месец?

Ново начало за всички
Най-накрая с бебето сте е у дома! Какво прекрасно усещане, да държите в ръцете си детето за първи път. През първите три месеца най-важно за майката и бебето е да се възстановят от раждането и да се опознаят взаимно в пълно спокойствие. Семейството постепенно намира общ ритъм и пораства заедно.
 


 

Справям се чудесно
Майката Природа е дарила детето Ви с жизнено важни рефлекси. От раждането то може да суче и да хваща с ръце. Тези вродени рефлекси постепенно отстъпват и се развиват съзнателните движения, като постепенно стават все по-хармонични. Бавно бебето започва да протяга главичката си, в позиция лежащо по корем. Това се получава все по-добре и по-добре, докато не може да лежи по корем, подпряно на ръчички, и да задържи главата си изправена за кратко време. На три месеца повечето бебета могат и да повдигнат горната част на тялото си.

Здравей, аз съм тук
Едно нещо, което твоето малко човече може да прави още с раждането: да крещи силно. Това е единствената му възможност да комуникира. А родителите трябва сами да открият, от какво се нуждае бебето: пелената е пълна, гладно ли е, уморено или просто иска при мама? Това крещящо държание може да продължи през първите шест седмици, след което обикновено се успокоява.

На около четири седмици бебето реагира на шумове и издава първите си звуци. След два-три месеца то започва да пищи и да бърбори. Това е ключово постижение: бебето Ви вече може да комуникира чрез звуци и жестове.
 

Ние вече се познаваме
Новородените бебета ясно различават гласовете на родителите си и дори разпознават майката и таткото по аромата им. Зрението им все още е ограничено. През първите няколко седмици бебето вижда най-добре на около 25 сантиметра и интуитивно родителите се навеждат към него. Постепенно бебето вижда по-надалеч - до един метър. То започва да поддържа зрителен контакт и да следва движещ се обект с очите си.
През първите седмици от живота си бебетата вече несъзнателно се усмихват в съня си, така наречената Ангелска усмивка, която се предизвиква от рефлексни мускулни движения. През втория месец идва първата съзнателна усмивка. Бебето се усмихва и по този начин комуникира с човека насреща: прекрасен момент за родителите и важен етап в развитието му.


 

Съвет от акушерка: "Някои бебета имат трудности с храносмилането. Затова се и говори за тримесечни колики. Те се изразяват в присвиване, гърчене, безпокойство и продължителнен плач. Тази фаза е много нервна, но минава! Регулярното време за сън и събуждане, както и спокойната атмосфера, могат да осигурят облекчение за бебето. Помагат и затопляне на коремчето, успокояващо гушкане, билкови капки за колики и леки масажи на коремчето с масажно бебешко олио."