Знаете ли, че пералнята е един от най-големите енергийни консуматори в домакинството. С няколко съвета мога да спестя енергия, вода и перилен препарат. Ето и петте златни правила за професионалното пране.

1. Натоварване на пералнята 

Използвам максимално капацитета на пералнята. Като „практическа формула” важи: Когато няма място да се поставят дрехи отгоре, тогава барабанът е оптимално пълен и не трябва да се препълва. По този начин има достатъчно място, за да се търкат и дрехите една в друга. Изключение правят финните и вълнените тъкани, при които барабанът трябва да е наполовина пълен.

2. Перилен препарат – правилно количество 

Спазвайте дозите, които са посочени на етикета на перилния препарат от производителя. Има посочени дози за леко замърсено, нормално и силно замърсено пране. Ако се колебая, винаги слагам по-малко количество от препарата. По-голямото количество не изпира дрехите по-добре, а допълнително натоварва околната среда. Дозировката на препарата зависи и от твърдостта на водата. Информация за нея мога да получа от предприятието за водоснабдяване. При много твърда и съдържаща калк вода се добавя омекотител за вода. В този случай използвайте по-малко количество от перилния препарат.

3. Температура: умерена и с цел 

Знаете ли, че пералня, настроена на 40˚C изразходва до 40% повече ток отколкото, ако е на 30˚C? Поради тази причина леко замърсените дрехи трябва да се перат на възможно най-нискa температура – това също предпазва и тъканите. Кърпите и чаршафите могат да се перат и на 60˚C. Мога да спестя и вода и като се откажа от програмата за предпране, използвам я само при силно замърсени дрехи.

4. Пералня: един ефикасен плюс 

Модерната перална машина изразходва с около 30% по-малко електричество от колкото пералня от преди 10 години. Най-икономичните класове са А+++, А++ и А+, след това са А и В. Тези класове са посочени на етикета на пералнята.

5. Изсушаване: с добрата центрофуга дрехите са наполовина сухи 

Самата сушилня изразходва три пъти повече енергия отколкото пералнята. Най-добре е дрехите да се сушат на простор. А ако не искам да се откажа от сушилнята какво трябва да направя? Ако искам да спестя ток, пералнята трябва да е на 1200 до 1400 оборота, защото колкото по-малко вода се съдържа в тъканите, толкова по-малко енергия ще изразходва сушилнята.