Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

Билките - лек за всичко

Трапезата на природата е богато наредена. Защо да посягаме винаги само към добре познатото ни и да не опитаме нещо различно? В крайна сметка много често доброто лежи точно пред вратата ти. Дивите билки са особено богати на витамини и минерални вещества и имат приятен и наситен вкус.
 

Билколечението е едно от най-старите културни наследства в световен мащаб и аз също се възползвам от това знание на природната медицина. Заинтересува ли се човек по-подробно, ще установи, че повечето растения имат високо съдържание на витамини и други здравословни вещества. Но внимавайте – не всичко от природата е добро за нас, затова събирам само диви растения, които познавам на 100%. Допълнително има много други билки, които мога да си засадя сама в градината или на балкона.

 

 

 


Моят малък лексикон за билки 

Босилек
Босилекът е от билките, които може да си отглеждате на кухненския прозорец или на балкона. Той подобрява храносмилането и намалява усещането за подуване на корема. Без босилек италианската кухня би обедняла и при това не с малко. Дали са домати и моцарела на салата, прошуто и рукола, портокал и манго в страхотен плодов сок – босилекът може да се съчетае с много продукти.

Глухарче
Горчивите съставки, които се съдържат в глухарчето, помагат при проблеми с кръвното и стимулират органите за детоксикация. А това води до по-бързо смъкване на килограми. Глухарчето влияе добри и при разширени вени и изчиства кожата. Вкусно е и като съставка в кухнята!

Мента
Тази билка има високо съдържание на ментол и действа антисептично, болкоуспокояващо и насърчава кръвообращението. Ментата охлажда тялото отвътре – от този факт арабските държави се възползват отдавна в кухнята си.

Див чесън
Той има не само силния аромат на чесън, но и неговите свойства. Разликата е, че дивият чесън е много по-ефективен, например, при високо кръвно или запушване на артериите. Най-добре е да си купиш див чесън направо от пазара. Който иска да си го откъсне сам, да внимава да не го обърка с някое отровно растение. Отличителен знак на дивия чесън е това, че расте през март и април и мирише силно на чесън.

Пареща коприва
Всички съдържащи вещества в копривата са лековити. Много обичам да пия чай от коприва за прочистване на тялото и при пролетна умора. Една чаша чай на ден ми дава енергия и ме прави свежа.

Лайка
Лайката беше лекът за всичко на майка ми. До днес я пия с удоволствие, когато страдам от безсъние или ме боли корем и се чувствам неразположена. Лайката спира възпалителните процеси при външни рани и зъбобол.

Лавандула
Приятният аромат на лавандулата успокоява нервите ми. Напрежението след стресов ден направо се „разтваря“ от само себе си при баня или вана с лавандула. А възглавница, пълна с билката, ти гарантира дълбок и спокоен сън.

Маточина
Лекият й лимонов аромат ме отпуска. Използвам силата на тази билка при простуда, смущения в съня и херпес на устните. Кремът от маточина благоприятства изграждането на нови клетки. Затова го използва при всичко: при напукани устни, белеща се кожа, рани от изгаряне и белези.

Салвия
Салвията помага при схващания, стимулира апетита и облекчава чревните разстройства. Особено при възпаления на устната кухина, венците или гнойни мехури в устата я използвам като чай за гаргара. Една чаша чай от салвия на ден или баня на краката с нея значително намалява изпотяването.