Сподели и разпечатай

color #000000
color #000000

С пот на челото

Какво представлява потта и как може да избегнете неприятния мирис ще научите по-долу.

Да отбележим още в началото – потта е нещо естествено. Всеки човек се поти и този процес е жизнено необходим за организма. Само така тялото може да регулира температурата си. Прекалено силното отделяне на пот е признак обаче за някакво смущение в организма – в медицината е това е известно като „хиперхидроза“.

 

Какво представлява потта? 

Потта се състои в голяма степен от вода. Съдържа още хлорид, минерални соли, калий, калций, урея, магнезий и аминокиселини. Повечето от близо трите милиона мастни жлези в тялото ни са разположени на петите, подмишниците и на челото.

Кой защо се поти и колко? 

Отделянето на пот зависи от между другото от външната температура и от килограмите на тялото. Казват, че средно човек губи ден след ден по половин литър пот. А който спортува много, има повишено отделяне на пот.

Защо потта мирише така силно? 

Това е заблуда! Току-що образуваната пот не мирише – поне не при възрастните. Неприятният мирис идва от кожните бактерии, които разграждат потта. Но важна роля при това оказват и фактори отвън като например храната.

Какво да направим срещу неприятния мирис? 

Део-ролките се грижат за това да не миришем неприятно, когато се потим. Но трябва да се нанасят върху току-що измита кожа, за да имат резултат. Съвет: използвайте део-ролки без алкохол. Носете дрехи от естествени материали и модели, които оставят кожата да диша. Отстраняването на космите пък пречи на бактериите да се развиват. Едно просто домашно средство против пот е салвията, известна още като градински чай. Отрежете малко и сложете една до две чаени лъжици във вряща вода. Оставете да кисне десет минути, прецедете и пийте по няколко пъти на ден. Здравословният начин на живот със спорт, здравословна храна и малко алкохол също допринася за намаляване на изпотяването.